Banovina u ogledalu: Svedok rata, studentskih dana i letnjih igranki

“Kraljevska Vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu datiranu od 23.jula 1914. koju je predao Austrougarski poslanik u Beogradu. Zato carsko-kraljevska Vlada nalazi da je prinuđena da se osloni na silu oružja radi očuvanja svojih prava i interesa. Austroguraska smatra da se od ovog trenutka nalazi u ratu sa Srbijom”

Ovo je bila ključna rečenica u telegramu a kojim je počeo Prvi svetski rat i koji je primio predsednik Vlade Kraljevine Srbije, Nikola Pašić u Nišu – koji je, zbog neposredne ratne opasnosti, tada bio ratna prestonica. U zgradi Načelstva, kasnije Banovine, a sada Univerziteta, tada se nalazila cela Vlada sa svim ministarstvima. Iako je, prema istorijskim podacima Nikola Pašić u trenutku kada je telegram stigao bio u kafani Evropa, ova zgrada na Keju Mike Paligorića vezuje se za najavu početka do tada najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva.

Ovo je možda najvažniji ali ne I jedini istorijski događaj koji se vezuje za zgradu koja je, posle tridesetih godina bila I sedište Moravkse banovine. Tako je, na primer, 4. septembra 1914 potpisan i sporazum izmeđšu Srbije i Albanije, poznat kao Niški sporazum.

Sa balkona ove zgrade 1917 tri evropska vladara ondašnjih centralnih sila, Austrije, Nemačke i Bugarske, posmatrali su poslednju paradu svojih vojnih jedinica pred svoj veliki poraz u I svetskom ratu.

Osim po svojoj istorijskoj ulozi, zgrada Banovine zanimljiva je i po tome, što je ova Zgrada nacelstva Banovine predstavlja prvi javni i monumentalni objekat u nisu cija pojava simbolizuje stremljenje grada ka modernoj. Današnji oblik, zgrada dobija 1935. Godine. 15. juna 1965 doneta je odluka o osnovanju univerziteta 1. septembra iste godine, a iduće godine banovina biva ustupljena Univerzitetu na trajno korišćenje.

Osim što predstavlja sedište niškog Univerziteta, u njoj se nalaze i prostorije Studentskog kulturnog centra, Univerzotetska biblioteka, a decenijama u nazad ona je i simbol urbanog Niša… Grad se menjao, ali je čuveno dvorište Banovine ostalo isto.  Omiljeno mesto za koncerte i svirke, predstave na otvorenom i danas većinu Nišlija podseća na mladost, prve ljubavi, prve plesove, omiljene muzičare i studentske dane.

Kompletnu priču u zgradi Univerztieta, nekadašnjoj Moravskoj Banovini, možete pogledati na ovom linku.

[stag_sidebar id='text_baner']

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here