Bez slobode medija u društvu postoji samo monolog

Đurđa Milanović
Đurđa Milanović

„Sloboda medija može biti dobra ili loša. Ne – sloboda medija može biti samo loša. Za medije, baš kao i za čovečanstvo, sloboda je mogućnost razvitka: ropstvo vodi ka propasti.”

Sloboda medija doprinosi transparentnosti, omogućava protok informacija i u fokus stavlja interes građana. Sloboda medija i sloboda govora predstavljaju jedan od temeljnih stubova na kojima počiva svako demokratsko društvo. Pravo građana na istinito, potpuno i pravovremeno obaveštavanje zagarantovano je Ustavom Srbije, a kršenjem tog prava u društvu slabe demokratske, a jačaju autoritarne tendencije.

Trend pada medijske slobode je naročito prisutan. Na nadzornu ulogu medija negativno utiče loša primena postojećih zakona, politizacija, korupcija, nedovoljna politička volja da se promovišu pluralizam i nezavisnost medija. Na taj način vrše se direktni i indirektni pritisci na medije. Kao rezultat dobijamo povećani broj napada na novinare, kampanje kojima se ugrožava rad novinara, uništavanje istraživačkih medija, tužbe za klevetu protiv medijskih radnika. Dobijamo ukinut prostor za javnu polemiku, odnosno gubimo dijalog,  a dobijamo društvo u kojem  postoji samo i jedino monolog. Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste što pored cenzure, postoji još veća pretnja po medije, a samim tim i javnost, a to je “autocenzura”. Tada strah potiskuje prvobitna uverenja radnika medija i nastaje jedna nova borba protiv vetrenjača.

Novinarska profesionalnost umesto “politike nezameranja”

Ono na čemu, svakako, treba poraditi u budućnosti jeste razvijanje snažnije kritičke svesti medijske publike, odnosno njenih kompetencija za prosuđivanje medijskih sadržaja. Osnaživanje zajednice profesionalnih novinara takođe je jedan od značajnih koraka u podizanju stupnja slobode izražavanja i slobode medija. Nepristajanje na „politiku nezameranja“ od strane medija i novinara, kao i snažnija podrška javnosti profesionalnim i nezavisnim medijima sigurno su jedan od načina da sloboda izražavanja opstane.

Sledi težak proces oporavka. Možda su sada mediji najugroženiji, ali to ne znači da će ostati na tom nivou. Mika Antić je govorio da „nema granica, samo usputnih stanica“. Ovo je teška i sušna stanica, ali stanica sa koje će se uskoro krenuti u nova osvajanja slobodnih prostora i reči. Zato se nadam da još uvek postoji nada za nas koji želimo da budemo “oko i uvo javnosti”.

Autor: Đurđa Milanović

***U okviru Nedelje medijske i informacione pismenosti održana je diskusija Perspektive medijske pismenosti, gde su studenti Pravnog i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu govorili o temama važnim za medijsku pismenost, slobodu i moć medija. Sa ciljem da šira javnost čuje razmišljanja mladih o ovim značajnim pitanjima, u celosti prenosimo njihova izlaganja.