Cenzurisanje interneta – za i protiv

Milan Milutinović o cenzurisanju interneta
Milan Milutinović o cenzurisanju interneta

U današnje vreme razvojem moderne tehnologije internet je postao veoma bitno sredstvo informisanja. U pojedinim zemljama društvene mreže predstavljaju najobjektivniji način posredstvom kog možemo doći do potrebnih informacija. Paralelno sa razvojem interneta postavlja se pitanje njegove cenzure.

Ja lično imam liberalna shvatanja i smatram cenzuru lošom jer se njome guši slobodna misao. S druge strane, poznati filozof Imanuel Kant rekao je da je neograničena sloboda u stanju da uništi samu sebe, te je tako neke stvari na internetu ipak potrebno cenzirisati. Tu prvenstveno mislim na aktivnosti različitih terorističkih grupa i pokreta.

Jedno istraživanje je pokazalo da je određeni broj članova ISIS-a pridobijen upravo preko interneta, te su ta lica kasnije opijena ideologijom Islamske države korišćeni kao operativci ili bombaši samoubice. Opasno je i delovanje pedofila i drugih seksualnih prestupnika na društvenim mrežama i portalima – zabeležen je slučaj u Velikoj Britaniji gde je jedan muškarac, predstavljajući se kao dete, putem poziva za grupno igranje na društvenim mrežama namamljivao decu u svoj stan i nakon toga ih seksualno iskorišćavao. Naravno tu su još sumnjive modne agencije sa ponudama za posao koje ustvari predstavljaju paravan za trgovinu ljudima ili “elitnu prostituciju”. S tim u vezi naša poznata manekenka Ivana Stanković je u intervijuu za tabloid „Svet“ rekla da je više puta u toku svoje karijere nailazila na situacije gde joj je kada se javila na neki od tih konkursa nuđeno da radi kao poslovna pratnja i to za novčane iznose od više hiljada evra.

Granica između cenzure i gušenja slobode izražavanja

Cenzuru interneta treba dozvoliti, ali samo pod strogo određenim uslovima i pod konstantnom kontrolom i nadzorom. Cilj cenzure treba biti sprečavanje ponašanja koje je opasno po društvo, a ne gušenje prava na izražavanje sopstvenog mišljenja. Naš Ustav kaže da svako ima pravo da misli i da kaže ono što misli i to ne bi trebalo biti cenzirisano ni u kom obliku, međutim onog trenutka kada izražavanje sopsvenog mišljenja preraste u govor mržnje, podsticanje na vršenje krivičnih dela ili dovođenje u zabludu u cilju iskorišćavanja, protiv toga se treba boriti i cenzurom jer su to ponašanja koje predstavljaju opasnost po društvo.

Autor: Milan Milutinović

 

***U okviru Nedelje medijske i informacione pismenosti održana je diskusija Perspektive medijske pismenosti, gde su studenti Pravnog i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu govorili o temama važnim za medijsku pismenost, slobodu i moć medija. Sa ciljem da šira javnost čuje razmišljanja mladih o ovim značajnim pitanjima, u celosti prenosimo njihova izlaganja.