Da li je srpski jezik spreman za 21. vek?

Aleksandar Novaković razvio je aplikaciju za učenje srpskog jezika; foto: MRCN/N.S.

Sa razvojem savremene tehnologije, susrećemo se sa potrebom da dosta toga obavljamo putem računara, a pojavom pametnih telefona dobili smo računar u džepu. Od mobilnog bankarstva, preko čitanja knjiga na mobilnom, pa do mogućnosti da se uči putem telefona sve je danas moguće uz pomoć aplikacija. Upravo je aplikacija Speak Serbian, koju je razvio asistent sa Departmana za srpski jezik Filozofskog fakulteta u Nišu Aleksandar Novaković, pionirski poduhvat u učenju srpskog jezika za strance pomoću novih tehnologija.

„Aplikacija za učenje srpskog jezika još uvek nema u toj meri i onako kako bi, barem sa metodičke strane, trebalo da izgleda. Trudili smo se da aplikaciju razvijemo u skladu sa pravilima metodičke nastave i onim što savremene metodike propisuju“, navodi Novaković.

Uvidevši potrebu za ovakvom aplikacijom, kao i promocijom savremenih tehnologija i svetskog trenda korišćenja mobilnih telefona u savremenoj nastavi, naš sagovornik je po ugledu na one koje postoje za učenje engleskog, francuskog i španskog jezika počeo da razvija aplikacije za učenje srpskog jezika. Ipak, napominje da je još uvek reč o beta verziji, koja je pokrenuta kao probna i kako bi potpuna verzija bila vidljiva na Google-ovoj prodavnici.

Kao i pri učenju u školi, ova aplikacija nudi tri nivoa: početni, srednji i napredni koji pokriva oblasti slušanja, pisanja i čitanja, govora i gramatike. U lekcijama postoje i kulturni elementi, pa se uz srpski jezik uči i o kulturi Srbije.

Iako se aplikacija ne može koristiti kao udžbenik, Novaković se trudio da ona bude potpuna i dovoljna za učenje srpskog kao stranog jezika:

„Vodio sam računa da aplikacija bude glavni izvor nastavnih materijala onima koji nisu u mogućnosti da dođu do štampanih materijala, ali tako i da bude pomoćno sredstvo u učenju srpskog jezika“.

Od velike pomoći kod samog razvoja ove aplikacije bila je Novakovićeva mentorka sa doktorskih studija i nastavnica Metodike nastave srpskog jezika i književnosti profesorka dr Marina Janjić.

Razlika između dosadašnjih aplikacija i „Learn Serbian“

Na platofrmama za preuzimanje aplikacija za mobilne telefone moguće je naići na veliki broj onih za učenje stranih jezika, a jedna od najpoznatijih je Duolingo. Međutim, Novaković smatra da ova aplikacija nije bez mana.

„Recimo, Duolingo je aplikacija koja obuhvata više jezika. Samim tim, kada se pokuša da se uradi nešto što obuhvata više jezika, to ne može biti dovoljno detaljno kao kada je to aplikacija za učenje samo jednog jezika“.

Nastava jezika za digitalno doba

U savremenoj teoriji nastave insistira se na korišćenju naprednih tehnologija. Međutim, Novaković kaže da ne treba veličati njihovo prisustvo i mogućnosti koje daju u nastavi, ali ne treba ih ni ignorisati.

„Digitalizacija o kojoj se priča u Srbiji znači da će mnoga zanimanja, koja će doći za dvadesetak godina u svetu, zahtevati informatičku pismenost i, takoreći, sposobnost programiranja, jer takve su potrebe koje tržište servira i logično je da će drugačiji kadar izlaziti iz škola i sa fakulteta“, navodi naš sagovornik i dodaje da će biti još posla kako bi se došlo do trenutka kada se može reći da postoji dovoljan broj savremenih nastavnih sredstava.

U Nišu upotreba savremenih tehnologija u nastavi ide iz krajnosti u krajnost, navodi naš sagovornik, pa tako ima škola koje su tehnički opremljene za ovakav vid nastave, zatim onih koje nisu, ali i onih u „u kojima u jednom uglu stoji kamin, a u drugom pametna elektronska tabla“.

„Ne možemo reći da smo u potpunosti spremni, ali bilo bi lepo kada bismo se svi zainteresovali za te nove tehnologije i ispitali mogućnosti. Možda je razlog zbog čega imamo negativan stav prema tim stvarima i taj što nismo videli kako mogu da nam pomognu u radu sa učenicima“, dodaje Novković.

Ipak, na studijskoj grupi za srbistiku veliki broj studentkinja i studenata zainteresovano je za korišćenje savremenih tehnologija u nastavi.

Drago mi je da kažem da radim sa mladim ljudima koji su spremni da saslušaju i razmisle o onom što im se kaže na fakultetu. Profesorke Marina Janjić i Snežana Božić i ja imamo pozitivna iskustva u radu sa studentima i drago nam je zbog njihove želje da na svojim časovima koriste savremenu tehnologiju“, zaključuje Novković.