Festival Filmski susreti nije moguće održavati bez publike, odnosno onlajn, jer je upravo publika važan faktor festivala, koji stvara njegovu atmosferu i smisao. Kako kaže direktor ove manifestacije Srđan Savić, neformalni naziv Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma u Nišu – Filmski susreti, govori o tome da su neformalni susreti glumaca, ljubitelja filma i novinara nešto što je na ovom festivalu najznačajnije. Ako nema prilike da se održi tako, onda je bolje festival odložiti ili otkazati. 

Kako kaže, “preseljenje” manifestacije na onlajn platforme moguće je sa eksperimentalnim ili festivalima dokumentarnog filma, koji ne okupljaju ogroman broj ljudi.  

„Kada su u pitanju menifestacije koje su jedinstvene, imaju dugu tradiciju, onda o njima treba posebno voditi računa i ne primenjivati merila koja važe za nekakve tekuće događaje kakvih ima na stotine“, priča Savić.

Kako kaže, za sada još uvek postoji mogućnost da se festival održi u septembru, jer se vode odlukom Gradskog štaba za vanredne situacija grada Niša koja se tiče javnih gradskih manifestacija, velikih koncerata i događaja, prema kojoj je u avgustu nebezbedno organizovati događaje sa velikim brojem učesnika. Tako ni Filmski susreti neće moći da se održe od 20. do 28. avgusta, kako je prvobitno planirano. Kako navodi, od Gradskog štaba su već tražili mišljenje o epidemiološkoj situaciji u septembru.

Srđan Savić; foto: MRCN/B.R.

„Znamo da je situacija nesigurna, problematična, da ima mnogo neizvesnosti i da je ćemo vrlo teško dobiti precizne informacije mesec ili dva unapred, ali sa druge strane, mi najkasnije do 10. avgusta moramo da imamo informaciju o tome da li će epidemiološka situacija u septembru biti pogodna i da li će tada biti mogućnosti da se održavaju javne gradske manifestacije, samim tim i Filmski susreti“. 

Kao jedinu lokaciju za održavanje festivala Savić navodi Letnju pozornicu, i kaže da se od tog prostora ne odustaje. Zato, pored epidemiološke siutacije, veliku ulogu igraju i vremenske prilike, jer su već krajem septembra noći prilično hladne, a projekcije filmova traju i do posle ponoći. Iz tog razloga su prve dve trećine septebra jedino moguće vreme kada festival može da se održi.  Što se alternativa tiče, održavanje festivala u zatvorenom prostoru svakako ne dolazi u obzir, jer je veći i rizik od zaraze koronavirusom, i znatno se smanjuje broj mogućih posetilaca. 

„Tu treba videti i šta rade ozbiljni svetski festivali. Kan je otkazao ovogodišnji festival, Venecija još uvek pokušava da organizuje, čak i u septembru, videćemo kako će odlučiti. Ne znamo kako će Sarajevo postupiti od regionalnih festivala, za sada tamo ništa nije otkazano, ali sa druge strane, odloženi su festivali u Puli, Herceg Novom, u Vrnjačkoj Banji, Somboru, na Paliću i u Sopotu. Dakle, svi festivali koji imaju kakav-takav nivo reprezentativnosti ili su zaista ozbiljni festivali su odloženi“, kaže direktor festivala. 

Ukoliko bi se desilo da festival bude otkazan, ovo bi bilo prvi put, nakon 54 godine, da se Filmski susreti ne održe. 

„Nikada se ranije to nije desilo, ali nikada nismo imali ovakvu situaciju. Kada su se i ranije dešavale neke krizne situacije, one su bile vezane samo za pojedine delove godine i nismo imali epidemije ovog tipa, koje su ovoliko nepredvidive. Valja imati u vidu da to isto važi i za Olimpisjke igre i za mnoge druge događaje, kao što su Evropsko prvenstvo u fudbalu, Vimbldon, Nemci su otkazali Oktobar fest. Zaista smatram neodgovornim ako bi neko insistirao na održavanju festivalu u trenutku kada se toliko ljudi bori za život i kada postoje ovoliki problemi“. 

Kako kaže, održavanje onlajn bi narušilo utisak o festivalu koji je građen dugi niz godina i izgledalo bi kao da se festival radi samo da bi se odradio.

„Mi raspolažemo budžetskim novcem, za taj festival nekada je budžeti i do 24 miliona dinara. Zamislite da vi postupate kao da ima publike i kao da se festival održava kao u normalnim okolnostima. Ostaje utisak da bi tu nešto bilo nedorečeno, nedovršeno, a to je ključni segment od koga festival zavisi – posetioci“.

Tu su, kako dodaje Savić, i problemi sa producntima sa kojima bi u kratkom roku morali da se reše pitanja ko će moći da gleda filmove, kako prodavati karte onlajn, kolika bi im bila cena i slično. Festivali se i odlažu zbog toga što niko nije siguran da li bi onlajn prodajom mogao da nadoknadi makar deo novca koji je uložen u festivale. 

Podsetimo, Gradski štab za vanredne situacije doneo je odluku da se sve manifestacije, koje se tradicionalno održavaju u avgustu, zbog epidemiološke situacije odlože. Pored Filmskih susreta, ovom odlukom odlaže se i Nišvil džez festival.