“Finansijsko iscrpljivanje nezavisnih medija”

Foto: pixabay.com

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) smatra da gomilanje tužbi ministra i kontroverznog biznismena Nenada Popovića protiv informativnog portala Krik predstavlja politički pritisak na ovaj medij i sredstvo njegovog finansijskog iscrpljivanja, navodi se u saopštenju pomenutih udruženja.

Naime, ministar bez portfelja Nenad Popović podneo je četiri tužbe protiv KRIK-a,  zbog izveštavanja u okviru projekta „Rajski papiri“, gde su novinari ove mreže otkrili da Popović poseduje ofšor kompanije i imovinu vrednu više od 100 miliona dolara. Sa tim u vezi, Popović ovom, i prethodnim tužbama, traži da mu se isplati milion dinara. Redakcija KRIK-a smatra da su tužba pritisak na njihov rad.

Serijskim tužbama guše slobodu medija

Koalicija ističe da se i ranije dešavalo da “moćnici koji raspolažu ogromnim državnim i privatnim resursima – serijskim tužbama vrše pritisak na medije”, a sve u cilju otežavanja ili sprečavanja njihovog rada.

Naime, i pre bilo kakve presude mediji su praktično kažnjeni, jer plaćaju značajne sudske takse i druge troškove odbrane koji ponekad prevazilaze njihove mogućnosti ili, u boljem slučaju, značajno otežavaju njihov rad.

Koalicija u saopštenju takođe podseća “da su mediji koji nisu bliski vlasti višestruko izloženi raznim pritiscima, a da im je istovremeno onemogućen pristup bilo kakvim državnim fondovima, odnosno novcu građana koji se, sa druge strane, nekontrolisano sliva na račune “podobnih” medijskih kuća”. Veoma su česte i posete raznih inspekcijskih službi, kao i brojne pretnje i uvrede, koje uglavnom ostaju nesankcionisane.

Sud: “Treba zapaliti novinare” nije pretnja, već sloboda govora

Koalicija ovom prilikom podseća i da se ni dva i po meseca od sastanka predstavnika novinarskih, medijskih i organizacija civilnog društva, okupljenih u Grupu za slobodu medija, sa premijerkom Anom Brnabić, i predaje zahteva za poboljšanje medijske situacija – ništa suštinski nije promenilo.

Smatramo da je u ovim vremenima, kada iz medijske sfere svakodnevno pristižu loše vesti, potrebno pokazati visok stepen međusobnog uvažavanja i solidarnosti unutar onog dela zajednice koji poštuje profesionalne standarde i nije pod kontrolom vlasti, zaključuju.