Francuski džez na balkanski način

Niški džez pijaista Vladimir Jelenković dobio je priliku da svoje muzičko znanje prenese đacima na francuskom koledžu „Eleanor de Provence“ iz Monsegur-a. On je u saradnji sa Francuskim institutom i Nišvil fondacijom već tri puta posetio ovaj koledž gde je sa đacima ove škole napravio Big bend. Bilo mu je neverovatno da se u Francuskoj, u regularnim srednjim školama, koje nisu muzičke, đaci u jednoj godini opredeljuju za instrument koji vole i uče da sviraju na njemu.

„Nisam znao šta da očekujem. Kada sam otišao tamo iskreno sam se iznenadio jer su deca stvarno radila punom parom i bilo im je zanimljivo zato što sam na različite načine pokušao da ih animiram u vezi sa džezom i big bendom i kako to treba raditi. Jedan od primera koji sam uzeo da im objasnim kako funkcionišu Big bendovi je primer funkcionisanja  fudbalskog tima. Objasnio sam im da je golman bubnjar, basista odbrana tima, vezni red su harmonski instrumenti koji se nalaze u Big bendu, a da su  golgeteri ili napadači ustvari oni koji imaju solo u nekoj određenoj pesmi“, objašnjava Vladimir i dodaje da će, kao kruna ove saradnje, francuski đaci kao Big Bend nastupiti na Nišvilu ove godine.

Osim rada sa učenicima, sarađivao je i sa profesorima ovog koledža. Napravili su džez kvintet i sekstet i tako spojili balkansku muziku sa džezom.

„Ideja je bila da pomešamo džez sa balkanskim motivima i ritmovima. Osim kompozicija za bend napisao sam i solo kompoziciju za klavir „Sketches from Balkans“. Francuzima je mnogo zanimljiva naša muzika. To su neki novi ritmovi i melodije koji su njima nepoznati. Kada odsvirate neki neparan ritam sa Balkana njih to intrigira. Profesorima je zanimljivo jer se i oni trude da odsviraju najpribližnije onome kako se svira na Balkanu“.

Za džez u Francuskoj kaže da je „mnogo napredan“, a najdragocenije iskustvo iz Francuske za njega je to što je imao priliku da svira sa „neverovatnim muzičarima koji su odrasli uz džez i osećaju tu muziku. Kaže da je džez za njegakompleksna, ali vrlo jednostavna stvar. To je muzika koja dozvoljava umetniku da se potpuno oslobodi i izrazi na sebi svojstven način“.


***Media i reform centar Niš će u narednom periodu, u okviru projekta “FrankofoNi”, kroz multimedijalne sadržaje predstaviti istaknute građane i građanke Niša koji profesionalno sarađuju sa Francuskom i frankofilski su orijentisani, a u cilju promovisanja istorijski dobrih francusko-srpskih odnosa, ali i zajedničke budućnosti, mogućnosti zajedničkog napretka i razvoja, kao i promovisanju francuskog jezika i kulture. Projekat je podržao Francuski institut u Srbiji.