Gig ekonomija – San ili budući košmar poslovanja?

Foto: pixabay.com

Gig ekonomija postala je popularna na našim prostorima prethodnih godina. Prevedeno sa engleskog, ’gig’ znači tezga ili nastup, pa su ovu reč najviše koristili bendovi prilikom zakazivanja turneja i svirki.

Gig ekonomija pak predstavlja ekonomiju frilensera, nešto po čemu smo među prvima u Evropi. Po parametrima Online Labour Index-a (OLI), koji datiraju iz 2018. godine, Srbija je među prvih pet država Evrope po ovom vidu poslovanja, i na desetom mestu u celom svetu, ako gledamo proporcionalno odnos broja frilensera i broja stanovnika.

Može se reći da je ovakav vid ekonomije lansirao Uber, aplikacija koja omogućava da prevozite putnike od tačke A do tačke B uz minimalnu naknadu prema vlasnicima same aplikacije.

Gig poslovanje zgodno je zato što se za upola kraće vreme od uobičajenih osam sati može zaraditi veći novac, a ostatak dana rasporediti onako kako sami želite. Prednosti, pored dobre zarade i fleksibilnog radnog vremena, jesu rad od kuće i rad na više projekata ili u više sfera. Tu je i kombinacija sa stalnim ili part-time poslom. U gig zanimanja najčešće spadaju programeri, veb-dizajneri, ljudi sa znanjem iz digitalnog marketinga, prevodioci, content stvaraoci – dakle, oni koji mogu da rade onlajn ili putem aplikacije.

Međutim, pored prednosti koje gig poslovanje donosi, tu je i pregršt nepovoljnosti. Počevši od toga da nemate zaveden radni staž, penziono i zdravstveno osiguranje, ukoliko se ne okušate kao paušalac i počnete da izdvajate za dodatne poreze. Ovu poslednju opciju može zakomplikovati i Zakon o paušalnom oporezivanju koji je stupio na snagu 1.1.2020. godine, o čemu su mišljenja različita.

Prvi dani ove godine dosta su turbulentni, posebno za zaposlene u IT sektoru koji smatraju da pomenuti Zakon o oporezivanju, što uključuje i tzv. test samostalnosti sa devet kriterijuma, može stati na put prosperitetu ove industrije u Srbiji.

Danas se u svetu beleži porast ovog vida poslovanja, ali ne uvek iz pozitivnih razloga. Gig ekonomija kod nas ’cveta’ upravo zbog nemogućnosti zaposlenja ili zbog loše plaćenih već postojećih poslova. Za mlade je ovo prilika da steknu praksu, iskustvo i da dobro zarade. Da li može zameniti stalno zaposlenje – rano je reći, makar na ovdašnjim prostorima.

Čekamo sveža iskustva iz tekuće godine.

Autor teksta: Stefan Matić, polaznik Multimedijalne škole novinarstva