Gradska vlast strahuje od građana?

Đokica Jovanović, član Upravnog odbora UPSS-a Foto: B.R

Udruženi pokret slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada (UPSS) organizovao je u februaru i martu seriju protesta u Nišu. Razlozi za proteste su, prema rečima organizatora, neisplaćene zarade radnika u višemilionskom iznosu, „uništavanje“ JKP Gorica, štetno poslovanje javnih preduzeća, nepoštovanje zakonskih obaveza prema korisnicima daljinskog grejanja, nepoštovanje zahteva građana za „praznom stolicom“ u javnom sektoru, kao i isplate zarada u vojsci i policiji koje su, kako kažu, u suprotnosti sa zakonom.

Gradska vlast je demonstrirala sopstveni autizam i strah pred mogućnošću da se suoči sa nezadovoljnim građanima. Demonstrirala je i nevoljnost i nesposobnost da rešava probleme građanstva. I to one probleme koje je gradska vlast svesno proizvela i svesno ih generiše. Pokazalo se i da javna preduzeća, među kojima je Toplana barjaktar, ne postoje zarad interesa građana, već zarad interesa koji su skriveni pred očima javnosti“, objašnjava član UO UPSS i jedan od vođa protesta Đokica Jovanović.

Prema pisanju Politike u više objekata kalorimetri rade i u vreme kada grejanja nema – noću, posle prestanka rada kotlova u Gradskoj toplani. Iz Toplane to, navodi se u Politici, niko nije demantovao.

„Upravo je to način protivzakonitog delovanja Toplane. Umesto da, prema slovu zakona, ponudi svojim korisnicima ugovore, što je obavezujuća dužnost lokalne vlasti i toplane, Toplana drsko otima novac od svojih korisnika, objašnjava Jovanović.

On objašnjava i da dok su se ranije cene grejanja formirale prema kvadratnom metru grejne površine predstavnici Toplane su se žalili kako nema dovoljno energenata. Sada, kada se cena formira prema tzv. potrošnji, kaže Jovanović, svih tih problema „odjednom“ više nema.

„Sada ima dovoljno energenata pa se nemilice arče – tako da su ljudi u mnogim stanovima morali da, u sred zime, otvaraju prozore. Ili, Toplana gubitke na mreži (što je njihova odgovornost) kalkuliše korisnicima daljinskog grejanja“, rekao je Jovanović.

On je još naveo i da je svako gostovanje predstavnika JKP Toplana i gradske vlasti na lokalnim televizijama, kada se govorilo o pomenutoj situaciji, zapravo pokušaj da se „ogromnom količinom ispraznih iskaza skrene pažnja javnosti sa obaveze da potpišu ugovore sa korisnicima daljinskog grejanja“.

UPSS je savetovao korisnike da postave duple brave i katance na prostorije u kojima se nalaze podstanice. Na taj način bi, kažu, radnici Toplane bili onemogućeni da sami i nekontrolisano ulaze u podstanice i, mimo potrebe, povećavaju protok, čime „naduvavaju“ cenu.

Međutim, kaže Jovanović, osim u retkim slučajevima, građani „nisu imali kuraži“ da ovu preporuku sprovedu u delo.

UPSS najavljuje održavanje javnih tribina na kojima će, kako kažu, informisati građanstvo o funkcionisanju javnog sektora. Značaj ovih tribina je, navodi Jovanović, to što se, jedino na njima, iznose činjenice koje vlast i javna preduzeća pokušavaju da sakriju od javnosti.

„Tražićemo, kao više puta do sada, da se organizuje javna tribina na kojoj će, u prisustvu zainteresovane javnosti i uz TV prenos ukrstiti stavove predstavnici gradske vlasti i javnih preduzeća, sa jedne strane, i predstavnici UPSS-a, sa druge. Naravno, tema bi bila problematika javnog sektora u Nišu. Više puta smo uputili poziv, do sada nije bilo nikakvog odgovora. “Junački” muk vlada na pozvanoj strani“, rekao je Đokica Jovanović.

Iz UPSS-a takođe najavljuju i još intenzivniju saradnju sa Lokalnim antikorupcijskim forumom i to naročito na realizaciji instituta „prazne stolice” ili građanskog posmatrača u javnom sektoru i predstavničkim ustanovama.

Zaključili smo da su vlast i direktori javnih preduzeća mnogo uplašeni pred mogućnošću da njihovo delovanje posmatraju, na neposredan način, građani delegirani u upravljačke strukture i da o tome obaveštavaju javnost“, kaže on.

Udruženi pokret slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada (UPSS) seriju protesta organizovao je u saradnji sa vojnim i policijskim sindikatom, sindikatom Sloga i Centrom za zaštitu korisnika bankarskih usluga – CHF Srbija.

Tokom višednevnih protesta UPSS obilazio je Gradsku kuću, Vodovod, Elektrodistribuciju, „Parking servis” i zgradu Objedinjene naplate.

Zahtevi organizatora su, podsetimo, potpisivanje ugovora sa korisnicima usluga “Gradske toplane” i ostalih javnih preduzeća, „prazna stolica“ u svim javnim preduzećima i Skupštini grada, isplata zaostalih plata svim radnicima propalih niških društvenih preduzeća, kao i „dostojan život za sve pripadnike vojske i policije“.