Jasminka Petrović: Izolacija kao prilika da se nauči o baletu, reciklaži, čak i vrapcima

Jasminka Petrović; Foto: lična arhiva

Kada u izolaciji roditeljima nestane mašte ili ideja, ili prosto nemaju vremena da zabavljaju svoju decu jer rade od kuće, u pomoć priskaču oni kojima je raspirivanje dečje mašte zanimanje. Jedna od njih je Jasminka Petrović, spisateljica za decu, koja na Jutjubu i društvenim mrežama organizuje čitanje svojih knjiga na vrlo zabavan način. U avanturi „Čitanjac, igranjac“ pridružuju joj se deca i odrasli iz čitave zemlje.

Sve je krenulo vrlo spontano. Istog dana kada je objavljena zabrana kretanja, pozvala sam moju sestru Bojanu Lukić, savremenu umetnicu, koja inače radi programe za decu i mlade, i pitala je da li bi se sa mnom upustila u jednu kreativnu avanturu. Ona je odmah pristala, a ubrzo su nam se pridružili i ostali članovi naših porodica. Osnovna ideja bila nam je da zabavimo decu i njihove ukućane dok traje izolacija. Odlučila sam da čitam delove svojih knjiga kako ne bih imala problema sa autorskim pravima“, priča Petrovićeva.

Već u drugoj epizodi pridružili su im se gosti, neki od njih su njihovi prijatelji, a neke su upoznale kroz ovaj projekat, a dolaze iz Pančeva, Stražilova, Zrenjanina, Rakinca, Beograda, Kikinde, ali i iz drugih zemalja – Italije, Makedonije, Švajcarske. Uskoro će u jednoj epizodi ugostiti i osnovce iz Niša.

Koncept je sasvim jednostavan – ja čitam deo iz neke svoje knjige, a Bojana postavlja kreativan zadatak u vezi sa odgovarajućom temom. Gosti nam se pridružuju svojim znanjem, veštinama, šarmom i talentom. Knjiga nam je povod za razgovor, tj. za druženje i učenje. Tako smo kroz igru svi zajedno mnogo toga saznali o zvezdama, baletu, reciklaži, lepom ponašanju, modi, rodbinskim odnosima, Nadeždi Petrović, brzalicama, šišanju, čitanju, biljkama, čudnim bićima, avionima, muzičkom instrumentu kazu, psima, pa čak i vrapcima“.

Epizode traju između pet i 10 minuta, a za stvaranje svake potrebna su im dva dana. Jasminka Petrović kaže da se trude da, iako se montira u kućnim uslovima, održe profesionalni nivo, a utisci koji im pristižu daju im podstrek za svaku novu epizodu.

Stižu nam poruke sa svih strana, i od dece i od odraslih. Nama je najdraže kada u kreativnim zadacima učestvuje cela porodica. Najčešće nam pišu ’Hvala vam, divno smo se igrali J’ Ili ’Ne pamtim kad smo se ovoliko smejali i zabavljali’“.

Ova autorka knjiga „Od čitanja se raste“, „Samo za tvoje uši“, „Leto kada sam naučila da letim“, „Kako postati i ostati glup“ i mnogih drugih kaže da je uloga pisaca za decu ista i u vanrednim i u redovnim okolnostima.

Po mom mišljenju, uvek se radi o dobroj nameri. Sećam se da mi je moja baba govorila: ako hoćeš da ti uspe kolač, moraš da mu daš dušu. I tako je za sve, bez obzira da li se radi o piscima, nastavnicima, prodavcima, naučnicima, glumcima, ilustratorima, bibliotekarima, vodoinstalaterima, novinarima, kuvarima, bankarima, zemljoradnicima… Ako voliš svoj posao i radiš ga od srca, bićeš srećan, bez obzira na komentare okoline i bez obzira da li je redovno ili vanredno stanje“.

U dobroj nameri piscima sada pomažu nove tehnologije, koje pomažu u komunikaciji sa čitaocima.

Za mene je internet sjajno otkriće. Otvara sasvim nova vrata. To se naročito pokazalo u vreme korone. Mogli smo da posećujemo muzeje i gledamo predstave iz celog sveta. Slušala sam debate i predavanja raznih zanimljivih stručnjaka i stvaralaca. Posebno izdvajam UNBOX hab inovativnih edukacija iz Niša. Ti vredni, mladi ljudi, okupljeni oko sjajnog Milana Petrovića čine čuda. Svakodnevno nude vrlo kvalitetan sadržaj kako za učenike, tako i za nastavnike i roditelje. Nova tehnologija je kao vatra – može te opeći ako si nepažljiv, ali uz pomoć vatre možeš da skuvaš ručak, zagreješ se, osvetliš prostor, kuješ gvožđe…“.

Iako od početka pandemije nema direktan kontakt sa svojom najmlađom publikom, od njihovih roditelja čuje da im najviše nedostaju prijatelji iz škola i vrtića, ali i živi kontakt sa bakama, dekama i dragim rođacima. Pored stručnih materijala i online saveta, koji mogu pomoći i deci i roditeljima da što bezbolnije prođu kroz ovaj period, kaže da je deci svakako neophodna podrška bliskih, odraslih osoba.

Pronađite u kući predmete koje više ne upotrebljavate i od njih napravite novu igračku. Sa ukućanima osmislite porodične novine. Neka cela porodica pročita jednu istu knjigu, pa onda svi zajedno porazgovarajte o njoj. Izbor knjige prepuštam vama“, poručuje Jasminka Petrović.