Ko guši medijsku slobodu u Srbiji?

Internet servisi se ne plaćaju novcem, ali nikako nisu besplatni; Foto: MRCN/M.B.

Srbija je na 90. mestu prema „Indeksu medijskih sloboda u svetu“, pokazuje najnoviji izveštaj Reportera bez granica koji obuhvata 180 zemalja. U odnosu na prošlu godinu, pala je za 14 mesta, a od 2016. za čak 31 mesto.

U opisu izveštaja o Srbiji stoji da novinarstvo ovde nije bezbedno niti ima zaštitu od strane države, da je broj napada na medije u porastu, uključujući i pretnje smrću, kao i da zapaljiva retorika prema novinarima sve više dolazi od predstavnika vlasti.

Mnogo napada na integritet novinara nije istraženo, rešeno ili kažnjeno, i orkestrirane agresivne kampanje provladinih medija protiv istraživačkih novinara su u potpunom zamahu. Neki hrabri novinari nastavljaju da istražuju rizične teme, kao što su kriminal i korupcija, ali zbog vlasničke strukture medija, njihove priče često nisu dovoljno vidljive“, stoji u izveštaju.

Novinarku Ivanu Petrović iz Niša ovakva situacija uopšte ne iznenađuje, čak je iznenađuje što tako drastičnih padova nije bilo i prethodnih godina.

Ivana Petrović, novinarka / Foto: MRCN / N.S

Verovatno je na taj izveštaj uticalo i nesrećno paljenje kuće novinara Jovanovića, kao i ostali incidenti koji prolaze manje zapaženo ili nezapaženo zbog opšte kontrole države nad većinom medija sa nacionalnom pokrivenošću. Ko god je uključen u rad bilo koje organizacije koja se bavi medijskim pravima i slobodama u ovoj zemlji upućen je u to da je situacija daleko od sjajne. Ovo bi trebalo da bude jasna poruka našoj državi da mora da se poboljša situacija i ponašanje organa vlasti prema novinarima koji žele da se bave svojim poslom onako kako to nalaže etički kodeks“, poručuje Petrović.

Daleko ispred Srbije nalazi se Slovenija, koja je na 35. mestu, Bosna i Hercegovina je na 63, Hrvatska na 64, a Albanija na 82. mestu. Iza nas su Makedonija, koja je ove godine 95. po medijskoj slobodi, Crna Gora je na 104, a Bugarska na 111. mestu.

Najslobodnije zemlje u medijskom izveštavanju su, prema izveštaju Reportera bez granica, Norveška, Finska, Švedska, Holandija i Danska.