“Medijska pismenost – auto gol za vlast”

Marija Marinković, EU info point Niš i Neven Obradović, Filozofski fakultet Niš; Foto: MRCN/M.S

Šta sve spada u medijske manipulacije, kako se boriti sa lažnim vestima, kako razumeti medije i zašto se određene vesti plasiraju baš u tom trenutku – samo su neke od tema o kojima je bilo reči tokom diskusije Razumevanje medija. U diskusiji su učestvovali asistent na Filozofskom fakultetu u Nišu Neven Obradović, Marija Marinković iz EU info pointa i zainteresovani studenti novinarstva i komunikologije.

Obradović je istakao da mali broj studenata prati medije i da je tek 30% njih svesno moći medija. „Situacija nije sjajna, ali ovakvim akcijama i pominjanjem mogućnosti da medijska pismenost bude predmet u srednjim školama i na fakultetu, to se može promeniti. Po mom mišljenju, kroz određene igre, medijska pismenost se može uvesti još u obdaništu, jer se starosna granica konzumenata medija sve više pomera“, dodao je.

U diskusiji je istaknuto da novinarska udruženja često ne reaguju na pravi način, da izostaje kritički sud, kao i da je potreban širi konsenzus medijskih udruženja, građana i nevladinog sektora.

„Kada bi bile propisane kazne za kršenje kodeksa, pa da taj novac ide u dobrotvorni fond, u fond za medijsku pismenost na primer, sve bi bilo drugačije. Vi kao studenti novinarstva treba da pratite sve medijske sadržaje, čak i Grand, Zadrugu, tabloide, ali da obraćate pažnju na pozadinu svega. Kako oni manipulišu publikom, zašto su baš sada objavili tu vest, i tako dalje…“, kaže Obradović.

Kada je reč o uvođenju medijske pismenosti u obrazovni sistem i da li je to u interesu vlade, Obradović zaključuje da bi učenje ljudi da čitaju medije zapravo bio auto gol Vlade, jer bi time ona sama sebe diskreditovala.

Diskusija Razumevanje medija organizovana je kao jedan od događaja kojima je Media i reform centar Niš, u saradnji sa brojnim partnerima, obeležio Nedelju medijske i informacione pismenosti.

Završetak internacionalne Nedelje medijske i informacione pismenosti obeležiće Gradski forum – Medijska pismenost: Stvaranje kritičkog mišljenja, koji će biti održan 1. novembra u 11 časova u Oficirskom domu. O medijskoj pismenosti govoriće: Miloš Janković, pomoćnik ministra za informisanje i medije, narodni poslanik Predrag Jelenković, prof. dr Jelena Vučković, prof. dr Zoran Aracki i Marija Vučić, novinarka portala Cenzolovka. Događaj će otvoriti prof. dr Nebojša Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika zadužen za visoko obrazovanje i odnos sa akademskom zajednicom, i prof. dr Zoran Jovanović, šef Departmana za komunikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu.