“Medijska pismenost – preduslov medijskog razvedravanja”

Foto: MRCN/M.S

Kako bi podstakli studente da promišljaju o važnosti medija u savremenom društvu, na Filozofskom fakultetu u Nišu je 26. oktobra održana tribina Perspektive medijske pismenosti, na kojoj su studenti Pravnog i Filozofskog fakulteta govorili o temama važnim za medijsku pismenost. Zaključke nakon tribine dali su prof. dr Zoran Jovanović i prof. dr Jelena Vučković, koja je, sa prof. dr Dejanom Vučetićem, učestvovala i u pripremi studenata.

Ideja tribine bila je da se čuju mišljenja iz različitih perspektiva, kako pravnih, tako i komunikoloških. Upravnik Departmana za komunikologiju i novinarstvo na Filozofskom fakultetu prof. dr Zoran Jovanović, istakao je da je društvu potreban dijalog i da zatvorena društva nemaju perspektivu. „Svaka odgovorna vlast mora voditi računa o medijima. Osnovno je pitanje da li društvena zajednica pokušava da ljude opismeni, da jednostavno budu učesnici u društvenom životu ili da budu samo izvršioci naredbi onih koji su na vrhu. Zbog toga su ovakvi skupovi više nego poželjni. Ne samo zbog medijske pismenosti, nego zbog toga što je medijska pismenost praktično preduslov medijskog razvedravanja”, dodao je Jovanović.

Studenti ističu da je razvoj novih tehnologija doneo i nove mogućnosti za medije, a da je internet kao jedno od najvećih otkrića poslednjih decenija kompletno promenio odnos prema informacijama. “Cenzura nije rešenje, već je potrebno razviti kulturu korišćenja interneta. Cenzuru interneta treba dozvoliti, ali samo pod strogo određenim uslovima, pod konstantnom kontrolom i nadzorom. Cilj cenzure treba biti sprečavanje ponašanja koje je opasno po društvo, a ne kršenje prava na sopstveno mišljenje”, kaže student Pravnog fakulteta Milan Milutinović.

Učesnici tribine saglasili su se da je publiku potrebno obrazovati kako bi u moru informacija mogla da izdvoji bitne od nebitnih, ali i da bi shvatila društvenu ulogu medija. Medijsko obrazovanje mora biti jedan od obaveznih predmeta u osnovnim i srednjim školama, kao i na fakultetima, jer je opismenjavanje konzumenata medija i kreatora medijskih sadržaja izuzetno važno za razvoj društva.

Tribina Perspektive medijske pismenosti organizovana je kao jedna od aktivnosti kojom Media i reform centar Niš, sa partnerima iz lokalne zajednice, obeležava Nedelju medijske i informacione pismenosti.

Srednjoškolci su takođe imali priliku da diskutuju o medijskoj pismenosti, i to u petak 27. oktobra u gimnaziji Svetozar Marković, gde je održana projekcija četvrte epizode dokumentarnog serijala,  Važnost slobode medija – Zakon u službi medija, mediji u službi građana, u produkciji Medija i reform centra.