Mina Stefanović – Ne želimo da budemo nacija koja se boji inovacija

Sa proglašenja pobednika Media Jam hakatona, Foto: Mladen Velojić

Ekipa Protok.rs iz Niša pobednik je prvog Media Jam hakatona, održanog u Beogradu, i to u kategoriji održivi podkast, koji je sve popularniji u svetu, ali i kod nas. Mina Stefanović iz pobedničkog tima kaže da je razlog sve veće popularnosti ove novinarske forme mogućnost slušanja i saznavanja novih stvari u pokretu, kao i veliki izbor tema na globalnom nivou, što je za autore pravi izazov. Niška ekipa pobedila je sa pričom o tehnologiji i biznisu i kako oni utiču na naše društvo.

Imali smo radionicu za pitch na kojoj smo naučili da našu ideju upakujemo u samo tri minuta sa svim informacijama ko smo, zašto i kako to radimo, i kako ćemo biti održivi, zatim radionicu Business Model Canvas, nakon čega je usledio celonoćni rad na podcast rešenju. Naš tim radio je tako što sam ja bila u Hub-u, Dušan u Nišu, a Miloš u putu između Stokholma i Niša. Ali kako je i podkast moderno, digitalno rešenje i kako i svakodnevno tako i radimo, nije nam bio problem da i na samom hakatonu radimo na taj način“, objašnjava Sefanović.

Sam hakaton trajao je 36 sati, a takmičilo se 18 ekipa u dve kategorije. U drugoj kategoriji – podkast platforma, pobedili su podcast.rs i RadioKit Foundation, koji će u narednom periodu okupiti sve srpske podkaste na jednom mestu.

Podcast Days u Londonu omogućiće im da uče od najboljih, Foto: Mina Stefanović

Drugi dan hakatona bio je rezervisan za rad sa mentorima, nakon čega je usledilo predstavljanje radova. Mina kaže da su rad predstavili isto kao što su ga i pripremali – ona je bila na bini, jedan kolega na ekranu laptopa, drugi na ekranu telefona.

Jedna od nagrada koje je ovaj tim osvojio jeste učestvovanje na Danima podkasta u Londonu.

To nam je fanstastična šansa da se upoznamo sa praksama svetskih podkastera, sa tim kako oni kreiraju i plasiraju sadržaj, kakve su video-forme podkasta, interakcije sa slušaocima i kako još više da unapredimo kvalitet naših emisija. Ukratko, ovo je mogućnost da učimo od najboljih u ovoj oblasti i presrećni smo što ćemo to moći da ostvarimo“.

Takmičenju u Beogradu prethodio je šestonedeljni program, koji su organizovali Impact Hub, IREX i USAID,

Tokom programa smo imali priliku da slušamo različite ljude iz radijske i podkast zajednice koji su nam prenosili korisne savete, iskustva i uvide kako da ono što radimo bude još bolje. Neki od njih bili su, recimo, Ljubica Gojgić, sa kojom smo vežbali veštine intervjuisanja, zatim Ivan Jelić iz Tehnopolisa, Ivan Minić, Daško i Mlađa i mnogi drugi. Prava vrednost programa leži upravo u znanju, informacijama i uvidima koje smo dobili, i zbog kojih smo veoma zahvalni, a pobeda na hakatonu je višnjica na torti“, priča Stefanović.

“Plan nam je da nastavimo da učimo dok radimo i zabavimo se usput”: Foto: Mina Stefanović

Protok je nastao iz znatiželje kako tehnologija utiče na živote ljudi

Podkast Protok nastao je kao inicijativa entuzijasta različitih profila i obrazovanja unutar niškog ogranka kompanije HTEC Group, koja je prepoznala želju, odobrila sredstva za nabavku opreme i dala podršku za snimanje i rad. Ovaj tim trenutno osim Mine Stefanović čine i Miloš Najdanović, Dušan Petrović, Miloš Mladenović i Mario Petrović, a u početku su deo ekipe bili i Igor Trkulja, Nikola Stanković i Marko Radosavljević.

Protok smo pokrenuli i sve ovo radimo zato što smo entuzijasti i jer nas vuče ista stvar – verujemo u kritičku upotrebu tehnologije i želimo da istražujemo, učimo zajedno i delimo kako će tehnologija uticati na naše živote i na društvo, jer ne želimo da budemo nacija koja se boji inovacija“.

Plan ovog tima je da nastavi da kreira još kvalitetniji sadržaj i obrađuje teme o tehnologiji, biznisu i društvu.

Sve to želimo zbog zainteresovanih slušalaca, ali i da ih uključimo sa pitanjima za naše goste i predlozima tema koje treba obraditi. Želimo da im omogućimo i video i da se proširimo na druge platforme kako bismo bili dostupniji za slušanje. I naravno, plan nam je da nastavimo da učimo dok radimo na različitim temama i zabavimo se usput“.