Saša Stojković, Info Vranjske: Naše je da informišemo građane i ne dozovolimo da bahata vlast radi ono što je zamislila

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat uručuje nagradu novinaru Saši Stojkoviću; foto: Mladen Velojić

„Ako imate naslov teksta ’Počeo Maj, mesec muzike’ – vi se bavite informisanjem, a ako imate naslov ’Gradonačelnik otvorio Maj, mesec muzike’ – vi se bavite propagandom. Ono što Info Vranjske ne žele i neće dozvoliti je da novinarstvo pretvaramo u propagandu za bilo čiji račun. Naše je da informišemo građane, da otvaramo teme, da otvaramo afere, naše je da ne dozvolimo da bahata vlast radi ono što je zamislila na načine kako je zamislila“, kaže dobitnik NUNS-ove nagrade za istraživačko novinarstvo Saša Stojković, nekadašnji novinar nedeljnika Vranjske, sada glavni urednik portala Info Vranjske.

Ovaj portal je, kako ističe, nakon gašenja Vranjskih, u svakom, osim pravnom pogledu, nastavljač ovog nedeljnika.

„Nažalost, moram da kažem Vranjske posthumno dobijaju više nagrada nego kad su izlazile. Tako je jer su Vranjske ubijene organizovanom akcijom vlasti koja je koristila sve državne resurse ne bi li ugasili taj jedini nezavisni nedeljnik južno od Beograda.“

„Ovo je za mene čast i kruna karijere, a nadam se da će ova nagrada omogućiti da Info Vranjske nastave svoj život koji se sada odvija isključivo ažurnošću redakcije koja radi bez ikakvih sredstava, bez svojih prostorija, ’na mišiće’ jer ne dozvoljavamo da slobodna reč, slobodni govor i slobodno mišljenje umru na krajnjem jugu Srbije“, kaže Stojković.

On navodi da su Info Vranjske za „četiri meseca od formiranja redakcije postali najčitaniji internet portal u ovom delu zemlje koji pokriva 250.000 ljudi“ i tako ušli u „prazan medijski prostor“ iako osim njih postoji još 68 medija koji imaju svoje sedište u Pčinjskom okrugu.

Nagrada za istraživačko novinarstvo Stojkoviću je došla u ruke nakon otkaza u vranjskom pozorištu „Bora Stanković“.

„Dovoljno je da kažem da sam ja jedini glumac u čitavoj Srbiji koji je dobio otkaz u pozorištu povodom racionalizacije kadrova koju sprovodi Vlada Republike Srbije. To je direktna osveta za pisanje Info Vranjskih o svim nepodopštinama koje radi lokalna vlast: pljačkama, zapošljavanjima. Oni se neće smiriti dok ne uspeju da ugase i taj poslednji plamičak slobodnog govora na jugu Srbije. Dok nas ima, dok radimo – nećemo dozovoliti da narod ostane u potpunom mraku što je volja ove vlasti ne samo u Vranju, na jugu Srbije, već u čitavoj zemlji.“

„Ne možemo da pričamo o nezavisnom, slobodnom ili bilo kakvom informisanju jer toga nema“, dodaje Stojković, „Zbog toga na lokalnom konkursu za sufinansiranje medija jedino Info Vranjske i Južne vesti nisu dobile ni jedan jedini dinar sa nekim smešnim obrazloženjima“.

Uprkos svim pritiscima, redakcija će u narednom periodu raditi „punom snagom“ i, kako Saša Stojković navodi, oslanjaće se, kao i dosad, na proizvodnju sopstvenih medijskih sadržaja.

„Naši plan je da razvijamo video produkciju na portalu, emitovanje snimljenog dnevnika kroz dokumentarne video priloge, kroz regionalni razvoj, saradnju sa Makedonijom i Bugarskom, ali prvo u ovoj fazi treba preživeti i stati na zdrave noge i napredovati, jer bez napredovanja nema ni opstanka“.

Sam opstanak medija i borbu za slobodno novinarstvo, Saša Stojković vidi tako što će građani pratiti medije, upoređivati ih i tražiti da budu slobodniji.

Mediji su slobodni onoliko koliko su građani slobodni – Srbija ima neslobodno društvo. Da bismo imali slobodno društvo , njega mogu praviti samo slobodni ljudi. Do tada, biće to samo utopija i san“, zaključuje Stojković.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) od 2006. godine nagrađuje najbolje novinarske priloge u oblasti istraživačkog novinarstva. Ove godine, osim Stojkovića za seriju tekstova pred gašenje Vranjskih, dobili su nagrade Bojana Pavlović iz KRIK-a i Milan Nešić iz Radija Slobodna Evropa.