„Redovno“ studiranje tokom vanrednog stanja

Univerzitet u Nišu / Foto: Davorin Dinić

Uvođenje vanrednog stanja u Srbiji automatski je značilo prestanak rada svih obrazovnih institucija. Nastava za osnovce i srednjoškolce izvodi se delom preko programa Javnog servisa, a na fakultetima se, u zavisnosti od oblasti studiranja, organizuje tako da studenti tokom pandemije ne budu na gubitku. On-lajn nastava je, osim na Medicinskom fakultetu, počela ove nedelje i, kako kažu, na nju se navikavaju i studenti i nastavnici Univerziteta u Nišu. Koriste se mejlovi, aplikacije Google Classroom, Hangouts i Meet, ali i društvena mreža Viber.

Pravni fakultet uveliko se priprema za sprovođenje nastave na daljinu, kaže prodekanica za nastavu ovog fakulteta doc. dr Anđelija Tasić.

Foto: prafak.ni.ac.rs

„Trebalo bi da predavanja i vežbe, putem Google Classroom-a, počnu danas. Još uvek nemamo rešenje za realizaciju ispitnih rokova, ali radimo na tome. Čini se da nastavnici i saradnici, ali i studenti, pokazuju razumevanje i strpljenje za situaciju u kojoj se visoko obrazovanje nalazi. Jasno je da je bezbednost sada najvažnija“, kaže Tasićeva.

Na Fakultetu umetnosti u Nišu nastava se preko Vibera već odvija neometano, jer je uglavnom individualna i ne zahteva uključivanje većeg broja studenata, kaže Andrija Mamutović, asistent na Departmanu za klavir.

I Filozofski fakultet nastavu izvodi neometano, kaže asistentkinja na Departmanu za komunikologiju i novinarstvo Marta Mitrović, jer su odmah nakon uvođenja vanrednog stanja u saradnji sa Računarskim centrom pronašli najbolje aplikacije za on-lajn nastavu, koje su dostupne i radnicima u nastavi i studentima.

Foto: privatna arhiva

„Poslali su nam detaljna upustva u roku od 24 časa i već prošle nedelje bili smo spremni za prelazak na ovakav vid nastave. Koliko mi je poznato, gotovo sve kolege koriste neke od ponuđenih aplikacija ili kombinaciju nekoliko njih. Za vežbe koje realizujem koristim aplikaciju Meet za konferencijsko uključivanje, pa svi studenti u realnom vremenu komuniciraju sa mnom i međusobno. Aplikacija se pokazala kao odlična za nastavu koja podrazumeva komunikaciju, interaktivnost ili prezentacije. Sa druge strane, za deljenje nastavnog materijala i praktične vežbe, koristim Google učionicu, gde studenti u svakom trenutku mogu da pristupe materijalu, ali i da oni postavljaju urađene vežbe i zadatke“, priča Mitrovićeva i dodaje da je veoma zadovoljna kako sve za sada funkcioniše, a da su zadovoljni i studenti, prema čijim je komentarima ovakav vid nastave u nekim segmentima i bolji od klasičnog.

On-lajn nastava odvija se i na Građevinsko-arhitektonskom, Ekonomskom, Mašinskom i Prirodno-matematičkom fakultetu, potvrđeno je na zvaničnim sajtovima ovih fakulteta.

Šta kažu studenti?

Mina Petković, Medicinski fakultet: „Na našem fakultetu još nema on-lajn nastave, jer dekanat nije odobrio predlog da se uvede praćenje predavanja i vežbi na daljinu. Neki profesori su samoinicijativno napravili grupe na Fejsbuku, gde postavljaju edukativni materijal kako bi nam izašli u susret tokom vanrednog stanja. Na sajtu fakulteta postoje predavanja, ali su dosta stara i nisu dovoljna za savladavanje gradiva“.  

Milica Ristić, Fakultet umetnosti: „Nastava teče neometano, preko mejlova i Vibera. Kontaktirali su s nama čim je počelo vanredno stanje. Dali su nam zadatke koje moramo da izvršimo u određenom roku, npr. za sutra treba da pošaljemo nekoliko radova portreta, anfas, profil, poluprofil i neke anatomske crteže. Iz teorijskih predmeta dobijamo prezentacije, i imamo knjige iz kojih učimo, tako da nema problema“.

Filip Dinić, Pravni fakultet: „Mislim da su se i profesori i studenti dobro snašli u ovoj situaciji. Svakog dana nam dostavljaju prezentacije i sav neophodan materijal. Postoji period u kome možemo da im se obratimo, svi profesori su napravili grupe za svoje predmete. Radimo ankete o on-lajn nastavi, imamo kratke testove – sve što je potrebno da bismo nadoknadili ono što uobičajeno radimo na fakultetu“.

Tijana Milenković, Filozofski fakultet: „Zadovoljni smo, sve je u dogovoru sa profesorima. Uglavnom koristimo Google Classroom i Google Meet za komunikaciju. Na nekim predmetima su promenili način bodovanja, tako da se navikavamo i na to, ali za sada se snalazimo dobro i sve funkcioniše kako treba“.

Nova platforma za učenje – Digitalna solidarnost

Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Srbije pokrenula je portal Digitalna solidarnost, namenjen svima koji su zbog pandemije koronavirusa u svojim kućama.

Na tom jednom mestu mogu se naći informacije o besplatnim platformama za učenje na daljinu, rad od kuće, kao i o besplatnim knjigama, kursevima, muzici, filmovima i drugim edukativnim i zanimljivim sadržajima.