Sarajevo – Humanost bez granica

„Humanost nema granica – Debata o sprovođenju volonterskih politika na nivou Evrope u budućnosti“; foto: BRAVO - Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities

Unapređenje volonterizma u uslovima migrantske krize tema je oko koje su se protekle nedelje u Sarajevu okupili mladi iz 10 evropskih zemalja. Kako danas žive migranti na putu do željenog odredišta, sa kojim se problemima najčešće susreću, kako ih prihvata lokalno stanovništvo – neka su od pitanja kojima su se bavili učesnici sastanka, a iz prve ruke slušali su i iskustva migranata iz prihvatnih centara.

Učesnici su prvo posetili Crveni krst u Sarajevu, gde su se upoznali sa volonterima koji su im predstavili oblasti u kojima rade i na koji način pomažu lokalnoj zajednici. Druga poseta bila je rezervisana za prihvatilište za migrante.

Marija Dimić na konferenciji; foto: BRAVO – Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities

Najjači utisak na mene ostavila je poseta delu grada u kome su stacionirani migranti. Reč je o mestu gde migranti dolaze svakog dana iz prihvatnih centara kako bi dobili obroke koje za njih prave volonteri iz različitih zemalja. Većinom su uplašeni ili nezainteresovani da pričaju o tome kroz šta prolaze, jer smatraju da više niko nema sluha za njihove probleme. Ipak, uspeli smo da razgovaramo sa starijim čovekom iz Irana, koji je svoj put okarakterisao kao lakši jer je pešaka išao samo kroz Srbiju i Bosnu do granice sa Hrvatskom, koju nije uspeo da pređe. Ovo je bila prilika da srušim svoje predrasude i shvatim da osim Sirije postoji mnogo zemalja u kojima se živi na rubu egzistencije. Shvatila sam da se, koliko god teška bila ruta kojom prolaze, rađe odlučuju da pešače danima bez hrane i skloništa jer znaju da su makar pokušali“, priča Marija Dimić iz Media i reform centra Niš, jedne od partnerskih organizacija učesnika u projektu SolidAlCiti.

Na kraju dana održana je konferencija „Humanost nema granica – Debata o sprovođenju volonterskih politika na nivou Evrope u budućnosti“. Konferenciji su prisustvovali svi predstavnici partnerskih organizacija, migranti, volonteri, kao i predstavnici lokalnih organizacija. Tema je bila migrantska kriza i razmena iskustava kako volontera, tako i organizacija koje rade sa njima u Bosni i Hercegovini.

Od predstavnika civilnog sektora bilo je zanimljivo čuti koliko se hiljada obroka svakodnevno  pripremi za migrante, koliko je teško doći do finansijskih sredstava da bi im obezbedili prihvatilišta i osnovne uslove za život. Takođe, pričali su nam o rastućem problemu trgovine ljudima i razvijenoj mreži na prostorima Albanije, Srbije i Bosne i Hercegovine“, kaže Marija i dodaje da je naročito zanimljivo bilo čuti volontere i izbeglice iz Sirije i Irana koji su podelili svoje iskustvo.

Učesnici konferencije sa migrantima; foto: BRAVO – Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities

Volonterka iz Holandije pričala nam je kako je ostavila sve da bi bila na migrantskoj ruti i makar malo doprinela poboljšanju uslova u kojima žive. Prvo je bila u Grčkoj i Jordanu, odakle zbog rata neko vreme nije mogla da napusti zemlju, a trenutno je stacionirana u Sarajevu, gde u malom kombiju priprema hranu, a zatim je distribuira izbeglicama. Mladić iz Sirije, koji je odlučio da život započne u Srbiji, govorio nam je koliko je teško integrisati se u društvo, napustiti zemlju i započeti život u drugačijoj sredini, kulturi i tamo gde vladaju oprečna mišljenja o migrantima. Ipak, rekao nam je da se nakon sedam godina provedenih u našoj zemlji konačno oseća kao građanin Srbije“.

Pored zvaničnog dela, učesnici su bili u prilici da obiđu Sarajevo i vide brojne znamenitosti grada na raskršću tri religije, jezika i kulture.

Sastanak u Sarajevu održan je u okviru projekta SolidAlCiti – Evropa za građane i građanke, na kome Media i reform centar Niš učestvuje sa drugim partnerskim organizacijama iz Evrope.