Saslušan osumnjičeni za incidente na projekciji filma Albanke su naše sestre u Nišu

Pedesetak desničara i nacionalista ispred Media i reform centra Niš / foto: MRCN

Pre više od 6 meseci Nezavisno društvo novinara Vojvodine podnelo je krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu protiv Branislava Vakića zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti. Naime, bivši poslanik Srpske radikalne stranke Branislav Vakić, koji se predstavio kao četnički vojvoda, pretio je organizatorima projekcije filma “Albanke su naše sestre” u Nišu klanjem i prebijanjem. Postupak je i dalje u toku. Osumnjičeni je saslušan nakon 6 meseci.

Juna prošle godine Vakić je učestvovao u sprečavanju projekcije filma, kada je u prisustvu policije naveo da je doveo “50 četnika koljača”, te da će “porazbijati prostorije Media centra” ukoliko film bude pušten. Vakića je policija izbacila iz sale nakon dvadesetominutnih pretnji upućenih prisutnima.

Ispred zgrade Media i reform centra Niš pedesetak okupljenih skandiralo je “Kosovo je srce Srbije”, zatim uvredljive parole, psovke i pretnje na nacionalnoj osnovi. Vakić je tada zapalio zastavu Kosova, takođe u prisustvu pripadnika MUP-a, o čemu svedoče i video zapisi. Novinari koji su bili na terasi Media i reform centra Niš, kako bi izveštavali sa događaja, gađani su kamenicama i grumenima zemlje, ipak, MUP je u svom saopštenju istakao da incidenta i gađanja kamenicama nije bilo.

Niški političari uglavnom su osudili ovakvu vrstu gušenja slobode izražavanja.

Tadašnji direktor Media i reform centra Niš Mladen Velojić, reagovao je kao član Saveta za bezbednost Grada Niša, i u obraćanju članovima ovog Saveta naveo da su incidenti koji su pratili pokušaj projekcije filma Albanke su naše sestre, “eklatantan primer ugrožavanja slobode izražavanja, nepostojanja kulture dijaloga i pobeda ekstremizma, radikalizma i huliganizma nad demokratijom.”

Tom prilikom Velojić je istakao da je mišljenja da je počinjeno više krivičnih dela, i to po članu 138 Krivičnog zakonika – Ugrožavanje sigurnosti, članu 148 Krivičnog zakonika – Povreda slobode govora i javnog istupanja, članu 151 Krivičnog zakonika – Sprečavanje javnog skupa, i članu 317 Krivičnog zakonika, koji se odnosi na Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Mladen Velojić / Foto: MRCN / N.S

“Vrlo brzo dobio sam poziv višeg javnog tužioca, koji je odmah reagovao i ispitao sve navode. Međutim, nakon toga sam dobio informaciju da Više javno tužilaštvo nije nadležno za ovaj slučaj, te da će postupak voditi Osnovno javno tužilaštvo u Nišu,” kaže Velojić.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu potvrdilo je za Media i reform centar Niš da je Nezavisno društvo novinara Vojvodine iz Novog Sada 30. juna 2017. godine podnelo krivičnu prijavu “protiv B.V. iz Niša, zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti iz čl. 138 KZ, a dana 4. oktobra 2017. godine Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu dostavljeni su od strane Višeg javnog tužilaštva u Nišu spisi predmeta formirani po prijavi identične sadržine protiv B.V. iz Niša.”

Dva dana nakon pisanja VOICE-a, gde je advokat Veljko Milić istakao da je od juna prošle godine saslušan samo Velojić, Osnovno javno tužilaštvo u Nišu saslušalo je osumnjičenog, i kako navode “upućene su zamolnice za ispitivanje svedoka Osnovnim javnim tužilaštvima u Novom Sadu, Kruševcu i Beogradu, koja će nakon preduzimanja dokaznih radnji dostaviti zapisnike o ispitivanju navedenih svedoka, a upućen je poziv i dvojici svedoka za ispitivanje pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Nišu.”

Nakon preduzimanja svih dokaznih radnji, u predmetu će biti doneta javnotužilačka odluka, ističu.

Podsećamo, u razgovoru za VOICE, Milić je reagovao, jer u trenutku njegove tvrdnje od podnošenja prijave i saslušanja Velojića na predmetu nije bilo aktivnosti. Tom prilikom Milić je istakao da je “začuđujuće da Tužilaštvo vrlo sporo vodi postupak,“ s obzirom da je prijava podneta protiv poznatog lica.

 “Srbska čast” odgovorna za incidente?

Jedan od učesnika protesta ispred Media i reform centra Niš prilikom pokušaja projekcije filma “Albanke su naše sestre”, bio je i osnivač organizacije “Srbska čast”, Bojan Stojković, koga je najpoznatiji britanski list Gardijan, prenoseći tekst bosanskog portala Žurnal njuz, okarakterisao kao učesnika formiranja paravojske u Republici Srpskoj za borbu protiv neistomišljenika njenog predsednika Milorada Dodika.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar piše:

Stojković je u fokus javnosti došao početkom januara 2018. godine, nakon teksta na portalu Žurnal.info iz Bosne i Hercegovine, a koji je preneo i britanski Gardijan (The Guardian). U tekstu se navodi da Stojković i predsednik iste organizacije u Republici Srpskoj Igor Bilbija, „vrše regrutaciju osoba iz kriminalnog miljea, koji će činiti okosnicu buduće Dodikove paravojne formacije u RS“. Gardijan je naveo da osobe koje će činiti tu paravojnu formaciju, trening i obuku dobijaju u „Rusko – srpskom humanitarnom centru“ u Nišu, za koji se u medijima već duže vreme spekuliše da predstavlja rusku vojnu bazu i da služi za „širenje ruskog uticaja na Balkanu“. Mediji od osnivanja tog Centra pokušavaju da dobiju odgovor na pitanje da li će on dobiti zatraženi diplomatski status u Srbiji ili ne, a tokom 2017. godine govorilo se i o tome da je „pokušaj državnog udara u Crnoj Gori pripreman u njemu“.

Ilustracija: Printscreen n1info.com

U razgovoru za N1, Stojković je navode o formiranju paravojne  formacije demantovao, i kazao da su motivi za optužbe protiv njega i organizacije Srbska čast, za koju ističe da je humanitarna, politički. Odbacio je i tvrdnje da se pripadnici njegove organizacije obučavaju u Srpsko-ruskom humanitarnom centru, piše Insajder.

Međutim, Stojković se o incidentu u Nišu oglasio više puta posredstvom društvene mreže Fejsbuk, gde ga prati preko 27 hiljada ljudi. Između ostalog, napisao je: “Danas je trebalo da se održi dokumentarna projekcija o stradanju šiptara na Kosmetu! Zahvaljujući Delijama, odredu Beli Krstić (Meraklije), Četnicima i Srbskoj časti, uspeli smo da im osujetimo pokušaj održavanja zločinačke i sramne manifestacije i prekinuto je njihovo izlaganje! Srbija je Večna dok su joj deca Verna”.

Takođe je postavio video zapis sa komentarom “Paljenje takozvane Kosovo države (zastave) neće moći slobodno da šeta onaj ko mom narodu smeta“, nakon čega je objavljeno i su uspeli da „gamad isteraju iz Niša“.

Zašto vlast ne reaguje?

Sociolog Đokica Jovanović vidi povezanost pada socijalizma i stvaranja ekstremnih desničarskih grupa, i karakteriše ih kao „ešalone desnice“ koja je obarala socijalizam u Istočnoj Evropi i uspostavljala nacionalistički poredak.

Prof. dr Đokica Jovanović
Foto: MRCN/ T.Đ

Profesor Jovanović ovakve grupe naziva „pretorijanskom gardom“ koja radi ono što njihovi poltički šefovi neće da kažu javno.

„Njihov posao je da unose strah među ljude, te tako smanjuju mogućnost otpora, smanjuju mogućnost razumevanja situacije u društvu,“ obrazlaže Jovanović i dodaje da u javnosti nema nikakve rekacije.

„Nacionalistička retorika je ono što godi ušima prosečnog čoveka“ , ističe i dodaje da nacionalizam ima dve dimenzije: osećaj sigurnosti u proširenoj porodici i imovinu, odnosno teritoriju. „Obe dimenzije su sa jakim emotivnim nabojem i onda možete takve ljude koji ne razmišljaju dalje od toga da instrumentalizujete u bilo kom pravcu“, pojašnjava.

Reakciju države, ili sudstva, kako ističe on, ne treba očekivati: „Države ovakvog tipa, u stvari, ne mogu da reaguju jer vlast drže u rukama oni čije su te grupe pretorijanska garda“.

Profesor Jovanović borbu protiv ovakvih ekstremnih grupa vidi kao dugotrajan proces i to pod uslovom „da jača alternativa savremena demokratska levica“.

„Tamo gde nema anti-staljinističke levice, neće se ništa promeniti“ zaključuje.