Svetski mediji o protestima u Srbiji: Protesti spontani, nedostaju institucije

Screenshot NY times; CNN

Srpski protesti naišli su na nasilan odgovor u prvim velikim nemirima u Evropi tokom pandemije – ovako svetski mediji opisuju demonstracije koje se trenutno dešava ju u Srbiji

Američki Njujork Tajms je u tekstu o protestima u Srbiji javio da su demonstranti besno reagovali na odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se ponovo uvede policijski čas tokom vikenda, povodom drugog talasa virusa korona.

Analitičari kažu da spontana priroda protesta označava nedostatak institucionalnih sredstava za izražavanje neslaganja”, navodi Njujork Tajms. 

Njujork Tajms prenosi da su demonstracije izraz frustracije naroda zbog lošeg upravljanja vlade Republike Srbije tokom pandemije. Objašnjeno je da demonstrantima smetaju postupci poput naglog ukidanja svih ograničenja početkom maja, koji su doveli do potrebe za ponovnim ograničenjima.

Screenshot: CNN

Situacijau u Srbiji je na sličan način opisana i u članku CNN-a, gde se navodi da su masovni nemiri u srpskoj prestonici bili uzrokovani nezadovoljstvom građana povodom ponovnog uvođenja trodnevnog policijskog časa, takođe podsećajući na naglo ukidanje većine mera prevencije početkom maja. Navode da su u utorak, kada je Srbija zabeležila najveći broj preminulih od početka pandemije koronavirusom, počeli protesti upadom u Skupštnu. 

Nemački Dojče Vele opisuje scene sa protesta u Srbiji navodeći da je u Beogradu policija u više navrata bacala suzavac na demonstrante, u pokušajima da ih udalji od zgrade Skupštine, kao i da su u toku protesta u većim gradovima izbijale tuče među demonstrantima. 

Screenshot: DW

Dojče Vele navodi da su u Beogradu demonstranti gađali bezbednosne snage kamenjem i praznim flašama.

Vlasti su u maju naglo ukinule sva ograničenja i saopštile javnosti da je epidemija pod kontrolom. Svakodnevni život se nastavio bez gotovo ikakvih ograničenja. Veliki sportski događaji, uključujući teniski turnir i fudbalsku utakmicu, održani su pred hiljadama navijača”, objašnjava Dojče Vele.

“Vučićeva stranka postigla je ubedjivu pobedu na izborima. Odmah nakon toga, najviši medicinski zvaničnici upozorili su na sve brži porast slučajeva inficiranih koronavirusom. Vučićeva najava o ponovnom vraćanju policijskog časa bila je kap koja je prelila čašu”, piše Dojče Vele u izveštaju. 

Evropska i međunarodna novinarska federacija izuzetno je zabrinuta zbog nasilja nad novinarima tokom protesta koji se od 7. jula održavaju u više gradova u Srbiji.

U dva dana smo obavešteni o najmanje 14 napada na novinare koji su bili na terenu da bi izveštavali u javnom interesu”, navodi Evropska federacija novinara na svom portalu.

Evropska novinarska federacija poziva srpske vlasti da sprovedu brzu i transparentnu istragu, kako bi se osiguralo da odgovorni za napade budu izvedeni pred lice pravde.

Organizacija Amnesti Internešenel (AI)  navodi da slike na kojima se vidi kako srpska policija baca suzavac neselektivno u masu i kako prebija demonstrante i prolaznike izazivaju “ozbiljnu zabrinutost”. Dodaje se i da nesrazmerna upotreba sile nad svim učesnicima demonstracija nije opravdana. 

U tekstu piše i da “dodatno zabrinjavaju verodostojni izveštaji” o policijskoj upotrebi kamera za prepoznavanje lica u Beogradu za identifikaciju demonstranata. 

Ljudi su protestovali zbog načina na koji je vlada upravljala krizom, uključujući odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ukine prvobitna ograničenja uoči parlamentarnih izbora 21. juna“, navodi se u saopštenju.

Prve noći protesta, dodaje AI, sukobi su trajali do jutra, a u nasilju su povređene desetine demonstranata, uključujući neke prolaznike i nekoliko novinara.

screenshot: Global Voices

Na isti način je izvestio i Euronews koji je dodao da “protivnici krive autokratskog predsednika za doprinos velikom skoku u smrtnim slučajevima”.

Global Voices preneo je u toku prvih protesta, u utorak, samo nekoliko kablovskih televizijskih kanala kao što su N1, Al Jazeera Balkans, Nova S pružilo izveštaj o tom događaju. 

“Rečenica “Ćale, ovo je za tebe!” postala je slogan protesta”, beleži Global voices.

Na sličan način izvestili su i Bloomberg, Voanews, AA kao i mnogi drugi mediji.

Njujork Tajms podsetio je i na činjenicu da je Freedom house ocenio kvalitet demokratije, za vreme Vučićeve vladavine, kao “delimično slobodnu” i da su se slične masovne demonstracije održale i u toku prošle godine.

Autor: Danica Popović