Tatjana Nikolić: Za nasilje apsolutno ne postoji opravdanje

Foto: Tumisu from Pixabay

Nakon što je više devojaka, među kojima su glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić, prijavile Miroslava Miku Aleksića za silovanje i seksualno uznemiravanje, tema nasilja nad ženama dobila je veliku pažnju javnosti. Njihova hrabrost da istupe i podele svoju priču pokrenula je buru različitih komentara. Iako je najviše bilo reči podrške, bilo je i onih negativnih, što donekle pokazuje svest društva o problemu nasilja, rekla je za Media reform centar Tatjana Nikolić iz Centra za devojke

Žrtve nasilja nikada ne treba pitati zašto nisu ranije prijavile ili rekle nekom šta im se dešava, objašnjava Tatjana Nikolić, jer češto osećaju stid zbog onog što im se desilo ili se plaše od osude. 

Neko će odlučiti da ćuti o tome. Neko će nakon 10 godina reći. To je zaista veoma teško, i zavisi od ličnosti do ličnosti. Bez podrške, slabo da će neko na bilo šta odlučiti. Ali poenta je da verujemo osobi koja priča o nasilju. I da slušamo”, kaže ona.

Podrška poznatim glumicama, kao i svim ostalim devojkama koje su bile žrtve nasilja, poslednjih nedelja stizala je sa svih strana. Korisnici društvenih mreža, među kojima su i mnoge poznate ličnosti, delili su sadržaje sa hashtagovima #nisisama i #nisamtrazila, ali javili su se i negativni komentari koji su se uglavom bavili time zašto su čekale i nisu nasilje prijavile ranije. 

Svest javnosti o nasilju nad ženama je na poražavajućem nivou smatra Tatjana Nikolić iz Centara za devojke. Ona navodi kako komentari na postovima žrtva nasilja pokazuju da o temi nasilja nad ženama i dalje malo zna zbog čega je važno nastaviti sa edukacijama. 

Za nasilje apsolutno ne postoji opravdanje. Nasilnik je odgovoran za svoje ponašanje. Nasilnik je kriv“, kaže Tatjana Nikolić

Ona je istakla koliko je važno da se osoba koja trpi bilo koju vrstu nasilja oseća sigurno da prijavi nasilnika i da ne oseća stid zbog toga što joj se dešava. Veoma je važno da deca imaju osobu kojoj veruju i kojoj mogu da kažu, jer mlađe žrtve često ne znaju da su izložene seksualnom uznemiravanju jer ga tako ne tumače 

Deca ne lažu o seksualnom nasilju. Kad dete smogne snage, a stidi se, a plaši se, a nije sigurno, i kaže vam da je doživelo to i to, a pritom možda neće znati da to baš na pravi način izrazi, nego će otprilike da kaže nešto, iz čega ćete vi moći da zakljućite.  Vi ste tu da ga stvarno čujete, i da mu verujete!”, navodi Nikolićeva.

Iz Centra za devojke pozivaju sve osobe kojima je potrebna podrška i osnaživanje da se jave svakog radnog dana na telefon +381 18 203 033, ili putem njihove Fejsbuk ili Instagram stranice.