Završena prva Niška nedelja ponosa

Niška nedelja ponosa
Završena prva Niška nedelja ponosa / Foto: MRCN/B.R

U nedelju je u Nišu, po oceni organizatora, uspešno okončana prva Niška nedelja ponosa. „Brojnim dešavanjima, od 27. juna do 2. jula, uspele/li smo da otvorimo javni prostor za promociju kulture dijaloga i tolerancije, i nadamo se, na taj način utičemo na smanjenje diskriminacije i homofobije u lokalnoj zajednici“, ističe se u saopštenju Ženskog prostora iz Niša.

Nakon niza manjih aktivističkih akcija kojima se Niš proteklih godina pridruživao obeležavanju Međunarodnog dana ponosa  LGBT osoba, ove godine organizovana je Niška nedelja ponosa. U odnosu na ranija obeležavanja ovogodišnje se razlikuje ne samo po dužini trajanja, već i po činjenici da su tri događaja – čitanje ispovesti LGBT osoba u Gradskoj kući, puštanje balona duginih boja na Trgu kralja Milana i postavljanje dokumentarističke izložbe „Sva ljudska bića rađaju se jednaka u dostojanstvu i pravima“ u Oficirskom domu ‒  realizovana uz podršku grada, odnosno u saradnji sa Lokalnom mrežom za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u Nišu, objašnjavaju iz ove organizacije. Oni dodaju da „uprkos napetoj atmosferi prva dva dana Nedelje, koja je zahtevala angažovanje većeg broja pripadnika MUP-a, ovaj događaj uliva nadu da smo na putu uspostavljanja trajne i produktivne saradnje lokalnih institucija i organizacija civilnog društva koje se bave poboljšanjem položaja LGBT+ osoba, a sve u cilju povratka poverenja u institucije i ostvarivanja konkretne pomoći LGBT+ osobama na lokalu.”

Organizatori  ističu da su najveću pažnju privukli koncert i PRAJD žurka, a da je na tribini LGBT aktivizam ‒ moj izbor, projekcijama filmova, promociji publikacije KORAK NAPRED, NAZAD DVA ‒ Uloga policije u jačanju prevencije i mehanizama zaštite od zločina iz homofobije i transfobije u Srbiji, kao  i na otvaranju izložbe Sva ljudska bića rađaju se jednaka u dostojanstvu i pravima bilo u proseku po tridesetak osoba. Oni ocenjuju da bi publika na svim događajima bila brojnija da „prva dva dana Nedelje ponosa nisu obeležili brojni negativni komentari na društvenim mrežama, pretnje desničara i vrlo često nevešta izveštavanja medija koja su samo dodatno podgrevala situaciju.”  No, i pored toga, medijski izveštaji su doprineli većoj vidljivosti Niške nedelje ponosa, i borbi za ostvarenje prava LGBT+ osoba na lokalu.

Podsetimo, Niška nedelja ponosa organizovana uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji, u sklopu projekta  Kolektiv Centar za unapređenje položaja LGBT+ osoba, a osim lokalnih organizacija, u realizaciji su učestvovale brojne LGBT+ organizacije i aktivisti i aktivistkinje iz Srbije i regiona, koji su svojim prisustvom i učešćem u događajima, doprinele/li kvalitetu i obimu programa. To su: Labris, Glic, Merlinka festival, Da se zna!, Gejten ‒ LGBTI  i Sarajevski otvoreni centar.