Da li su parkovi u Nišu evropski?

Iako generalno zadovoljni stanjem parkova, građanke i građani Niša svesni su činjenice da pojedinci ne vode dovoljno računa o tome šta ostavljaju za sobom. Najviše zamerki imaju na stanje parka kod nišavskog keja, jer mladi koji se uveče tamo okupljaju ostavljaju ambalažu svuda. Međutim, Nišlije i Nišlijke primećuju i da u gradu nema dovoljno kanti za otpad.

Predsednica Udruženja građana „Zeleni ključ“ Olivera Milošević navodi da je loše stanje parkova i međublokovskih površina uzrokovano „nedovoljnim angažovanjem nadležnih, ali i samih građana“.

Stanje je loše jer se nesistematično održava, uređenje i održavanje se ne planira dovoljno, a često se radi i stihijski“, kaže ona.

Iz sektora Zelenila Javnog komunalnog preduzeća „Mediana“ navode da se građani uglavnom žale na stanje međublokovskog zelenila. Iako su ove godine ranije počeli da sređuju javne površine, kažu da su za efikasniji rad potrebna veća izdvajanja i više ljudstva.

Automobili koji prolaze preko zelenih površina, psi, šut i otpad, urasla trava i zapušteni prostori odraz su ekološke svesti građana, ističe naša sagovornica. Ona dodaje da je odgovornost prema prirodi sasvim mala i da se ne posvećuje dovoljno pažnje zaštiti sredine. Potrebno je, kako ona kaže, da institucije edukuju, a inspekcije kažnjavaju sve one koji zagađuju zelene površine u gradu. Osim toga, ističe da je veoma bitno da se građani informišu o svojim obavezama prema prirodi i načinima kako se prema njoj ophoditi. Za bolju sliku, dodaje, važna je primena pozitivnih praksi Evropske unije i drugih razvijenih država.

Veliki broj građana kao uzrok ovakvom ponašanju vidi loše navike, ali i kućno vaspitanje. Olivera Milošević ističe da stariji treba da budu primer mlađima, ali da su, dodaje, očigledno loš primer.

Kako je i jedna Nišlijka istakla, „treba da budemo više emancipovani jer želimo da idemo u Evropu, a ne znamo da se ponašamo evropski“.

Edukacija i informisanje na svim nivoima veoma je važno, ističe Olivera Milošević. Ona dodaje da ipak to treba da bude adekvatno, da bude sistemski i planirano i ono što je važno je da bude kontinuirano.