Memorijalno nasleđe – kolektivno sećanje ili zaborav

Četvrtak, 23. novembar 2017. godine, 17 sati

Media i reform centar Niš, Obrenovićeva 38

Da li znate da u Nišu postoji mesto na kome je tokom II svetskog rata život izgubilo toliko ljudi, da im se i broj ne zna? Zimi i leti, po vejavici i suncu, iz obližnjeg logora smrti, na brdo Bubanj dovođeni su i tu streljani, partizani, komunisti, saboteri, oni koji su ubijani radi odmazde ili označavani nižom rasom. Gotovo celokupna jevrejska zajednica Niša, nestala je na ovom mestu.

Bubanj je tokom poslednjih decenija bio skrajnut sa kulturne mape ovih krajeva, a pažnja je bila posvećena drugim istorijskim periodima.

Da li time pokazujemo da smo odustali od promocije vrednosti borbe za slobodu? Da li je u međuvremenu Bubanj, kao otelotvorenje kolektivniog pamćenja, postao deo kolektivnog zaborava?

O ovim temama razgovaraće:

  • Nenad Rokvić, turistički vodič
  • Nebojša Ozimić, istoričar
  • Stefan Marković, scenarista i novinar
  • Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator
  • Vladimir Đorđević, moderator

Građani će moći uživo da prate i komentarišu Gradski forum na Facebook stranici Media i reform centra Niš, kao i da postavljaju pitanja i ostavljaju komentare na samom događaju, ili putem twitter-a korišćenjem #gradskiforum.Gradski forum je deo projekta „Partnerstvo za održivi razvoj“ koji realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva. Cilj je povećanje učešća građana u održivom razvoju zajednice kroz iniciranje redovne i direktne komunikacije između građana i predstavnika vlasti, ali i jačanje saradnje i komunikacije organizacija civilnog društva i medija sa nosiocima vlasti i insitucijama, što predstavlja osnovu svakog demokratskog procesa.