Trodnevni međunarodni festival folklora u Drajincu

Trodnevni međunarodni festival folklora u Drajincu
Miomir Brdarac, umetnički rukovodilac ansambla "Beloinje" i Daliborka Minić, predsednica KUD "Beloinje" / foto: MRCN / N.S.

U selu Drajinac, nadomak Svrljiga, od 17. do 19. avgusta biće održan prvi „Međunarodni festival folklora i sabor narodnog stvaralaštva“. Na festivalu, koji je takmičarskog karaktera, će nastupiti dvadesetak folklornih ansambala iz Srbije, Makedonije, Slovenije i Rumunije. Festivalski program počinje svakog dana u 20h, dok će defile učesnika biti na ulicama Svrljiga od 17.30 do 18h.

„Za tri festivalska dana kroz Svrljig i Drajinac će proći oko 1000 učesnika. Želimo da na ovaj način popularizujemo izvorne igre i tradicije svih delova Srbije i folklor kao umetnost. Nažalost, ove godine nismo u mogućnosti da ugostimo više ansambala iz inostranstva, ali već za narednu godinu imamo folklorne ansamble koji su izrazili zelju da učestvuju, ali su bili sprečeni ove godine – to su ansambli iz Italije, Ukrajine i jedan od najboljih ansambala iz Izraela „Folklorni ansambl grada Jerusalima““, kaže Miomir Brdarac, umetnički rukovodilac ansambla „Beloinje“.

Deo festivalskog programa biće i prodajna izložba proizvoda narodne radinosti, na kojoj će učestvovati blizu trideset izlagača i trajaće tokom čitavog festivala. Cela manifestacija je deo kulturnih i sportskih događaja koji upotpunjuju Kulturno leto u opštini Svrljig. Organizatori festivala su KUD „Beloinje“ i Mesna zajednica Drajinac, a pokrovitelj Centar za kulturu, turizam i sport Svrljig.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here