Završen projekat Partnerstvo za razvoj medija jugoistočne Evrope

Ilustracija: SEEMP

Projekat Partnerstvo za razvoj medija jugoistočne Evrope završava se danas, nakon četvorogodišnjeg teškog, ali ispunjavajućeg rada partnera iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bugarske i Rumunije. Povezani su novinari, medija centri i institucije, sindikati, organizacije civilnog društva, akademska zajednica i donosioci odluka, čiji je zajednički trud bio usmeren ka razvoju nezavisnih i odgovornih medija na Zapadnom Balkanu.  

 „Analizirali smo živote novinara u čitavom regionu i izazove sa kojima se susreću. Upijali smo pozitivnu energiju, ali takođe nailazili na manje i više vidljive prepreke. Voleli bismo da možemo da kažemo da je stanje u regionu bolje nego pre četiri godine, ali to nije slučaj. Pretnje medijskim slobodama i nezavisnosti su još ozbiljnije, a potreba za dobrim i odgovornim novinarima je veća nego ikada. Valjanom novinarstvu su potrebni ne samo valjani profesionalci i poslodavci, već i valjana javnost, koja je obrazovana i spremna da konzumira i podržava istinu i transparentnost,“ istakla je Ioana Avdani, direktorka Centra za nezavisno novinarstvo u Bukureštu i projekt menadžerka.

U sklopu projekta partneri su objavili dve sveobuhvatne studije regiona – jednu o radnim odnosima u medijima u regionu, i drugu koja se fokusira na medijsku pismenost i obrazovanje. Stotine novinara i učenika diskutovalo je o ovim istraživanjima na nacionalnom i regionalnom nivou, što je rezultiralo preporukama. Partneri su, takođe, radili monitoring slobode izražavanja u regionu i objavili niz istraživanja o govoru mržnje baziranom na religiji, digitalizaciji medija i ulozi društvenih mreža u kreiranju javne agende.

„Pretnje upućene medijskim profesionalcima i nedostatak senzibiliteta za slobodu izražavanja je zločin i mi od političara očekujemo da zaštite ove slobode, a ne da ih ograničavaju. Potcenjivanje slobode izražavanja jednako je nepridržavanju dobrih međunarodnih standarda i praksi i doprinosi lošoj slici regiona Jugoistočne Evrope na globalnoj medijskoj sceni,“ kaže Jana Pelovska, generalna direktora Medijskog razvojnog centra u Bugarskoj.

Projekat Partnerstvo za razvoj medija jugoistočne Evrope realizovan je od strane konzorcijuma kojim je koordinisao Centar za nezavisno novinarstvo iz Rumunije, a koji je sačinjen od: Albanskog medijskog instituta, Media centra za medije i razvoj civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Medijskih inicijativa – Udruženja za razvoj medija i promociju profesionalnog novinarstva, takođe iz Bosne i Hercegovine, Makedonskog instituta za medije, Crnogorskog instituta za medije, Fondacije Medija Centar i Media i reform centra Niš iz Srbije i Medijskog razvojnog centra iz Bugarske. Medijski profesionalci sa Kosova i iz Turske takođe su učestvovali u projektu. Više informacija dostupno je na: https://seemediapartnership.cji.ro/

 „Projekat se završio, ali nastaviće da daje razultate. Podigli smo svest o pitanjima o kojima se malo govori, kao i kapacitete medijskih organizacija za javno zagovaranje, staviljali smo teme na dnevni red u zemljama u kojima smo radili. Važno je da se naš rad nastavi, i da se više i više aktera uključi u zaštitu slobode izražavanja u svim njenim oblicima,“ zaključila je Avdani.

Projekat je sufinansiran od strane Evropske komisije, Civil Society Facility, Media Freedom i Accountability Programme, Europe Aid/134613/C/ACT/MULTI

Izvor: Medijski razvojni centar