Predstavljena knjiga o idejama i idealima prof. Ratka Božovića

Prof. dr Nikola Božilović, prof. dr Zoran Jovanović, prof. dr Ratko Božović i prof. dr Slaviša Orlović; Foto: MRCN/M.S

Knjiga „Ideje i ideali Ratka Božovića“, delo 34 autora, predstavljena je u Nišu, a promociji je prisustvovao i prof. dr Ratko Božović.  

“Povodom knjige osećao sam se malo lagodno i malo nelagodno. Nelagodno jer govore o meni, a lagodno jer smo u kulturi svi narcisi, ali nismo maligno narcisoidni kao političari. I tako Narcis mi kaže: Ovo je dobro što govore tako o tebi, možda i misle”, rekao je.

Na promociji su, osim prof. dr Božovića govorili i autori knjige – prof. dr Nikola Božilović, prof. dr Zoran Jovanović i prof. dr Slaviša Orlović, koji je knjigu i uredio.

U ovoj knjizi tekstove o Ratku Božoviću napisali su, sa njim duhovno srodni, vrednosno bliski, sa razlikama koje obogaćuju dijaloški opredeljeni, problemski i ljudski srodni autori. Autori tekstova u ovoj knjizi su Ratkove kolege i prijatelji, sagovornici i sabesednici, saradnici i saborci, saputnici i sapatnici, učenici i studenti, pratioci i sledbenici, poznavaoci njegovog dela i njegovog bitisanja. Svesni smo da je ova knjiga samo delimično obuhvatila i zahvatila Ratkov opus, sfere interesovanja, uticaj, školu, teoriju, sledbenike, stil i harizmu. Za obuhvatniji prikaz njegovog stvaralaštva potreban je veći prostorni i vremenski okvir od onog koji smo u pripremanju ove knjige imali. Ratka Božovića je greh smestiti u jednu knjigu, a još veća greška bila bi da nema knjige o njemu. Ovo je samo prvi korak i neka vrsta putokaza i uputa budućim istraživačima u dublje istraživanje i analiziranje njegovog stvaralaštva. Ova knjiga je sama sebe napisala i uredila. Svaki autor je odabrao svoj ugao i fokus, svoju tačku oslonca, svoju boju i svoju notu.

Ovom prilikom prof. dr Zoran Jovanović istakao je da je “Ratko Božović jedan od retkih koji je uvek nesebično otvarao vrata života i nauke.”
Promociju knjige organizovao je Departman za komunikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu, a nakon nje usledila je diskusija među prisutnima.