“Ambasador” u ogledalu: Orient, Tito i Elizabet Tejlor

Razgledanica

Na svakoj razglednici ili fotografiji centra grada zasigurno će se u nekom uglu ušunjati hotel Ambasador, jedan od glavnih obeležja grada Niša. Prvobitno je ovaj hotel nosio ime “Orient”, a sagrađen je 1899. kao višespratnica u samom centru grada. U to vreme to je bi jedini hotel u gradu, ostala mesta su bila samo prenoćišta.

Srušen je 1960. sa idejom da se na njegovom mestu sazida, megalomanski zamišljen, Dom sindikata. Zbog nedostatka sredstava za završetak Doma sindikata, kako je vreme prolazilo, a započeti objekat predstavljao ruglo grada, javila se ideja o izgradnji hotela. Tako je doneta odluka, da se deo započetog objekta ustupi Radničkom univerzitetu, deo Robnim kućama Beograd, a deo lokalnoj ugostiteljskoj ustanovi „Srbija-Turist“, koja, započetom objekatu menja namenu i 1968. u njemu otvara hotel Ambasador.

Koliku je važnost u identitetu grada Niša imao hotel Ambasador, zna gotovo svaki Nišlija. 

Ovaj hotel vremenom je menjao svoj izgled, pa se tradicionalna arhitektura kamuflirala u modernu. Do izgradnje televizije TV5 Solitera, hotel je sa svoja 62 metra bio najviša zgrada u Nišu. Neposredno pored hotela nalazi se Spomenik oslobodiocima Niša, a ovo mesto bilo je omiljeno mesto glumcima tokom održavanja Filmskih susreta. Nalazi se na svega 3 km od Aerodroma, a od autobuske stanice daleko je tek nekih petstotinak metara. 

U hotelu Ambasador odsedao je često i sam Tito, a 21.oktobra 1968. Nakon obilaska spomen-parka Bubanj, sa balkona hotela obratio se građanima Niša. U hotelu je imao susret sa predstavnicima grada, koji su predvodili Žarko Radičević, predsednik Opštine Niš i Veselin Ilić, sekretar Opštinskog komiteta Niš.

I čuveni filmski par Elizabet Tejlor i Ričard Barton, koji su se poklonili niškoj publici nakon projekcije filma „Sutjeska“ 1973. na tradicionalnim niškim Filmskim susretima bili su gosti hotela.

Nakon 45 godina neprekidnog rada, hotel Ambasador je 10. aprila 2013. prestao sa radom zbog: „loših poslovnih rezultata i nepovoljnih očekivanja“ kako stoji u obrazloženju rukovodstva hotela.

Kao nekada hotel Orient, danas hotel Ambasador i  dalje predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola grada, glavnih orijentira i mesta sastanaka.

Na radost mnogih Nišlija, hotel Ambasador u novom ruhu svoja vrata ponovo je otvorio posetiocima sredinom 2019. godine, renoviran i moderan baš kao davne 1930. njegov prethodnik Orient.

Celu priču o hotelu “Ambasador”, možete pogledati na ovom linku.

[stag_sidebar id='text_baner']

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here