Avijacija, niški brendovi i poezija kao vidovi slobode u niškoj Noći muzeja

ilustracija: nocmuzeja.rs

Otvaranjem izložbe Krila Vilingrada“, posvećene razvoju niškog vazduhoplovstva od 1909. do danas, otpočeće međunarodna manifestacija Noć muzeja u Nišu u subotu, 18. maja. Od 18 sati u Univerzitetskoj bibllioteci posetioci će moći da vide dokumentaciju, fotografije, arhivsku i bibliotečku građu, kao i brojne predmete – makete aviona, artefakte vazduhoplovne komande, predmete iz privatnih kolekcija u vezi sa civilnim i vojnim aerodromom u Nišu.

Tema ovogodišnje noći muzeja je Sloboda,pa je njeno osvajanje kroz Riznicu književnosti omogućeno u Književno-memorijalnoj galeriji Sremac/Miljković. Osim čitanja poezije Branka Miljkovića i premijere njegove poetske drame „Maldoror iks“ u izvođenju Trupe Književna boemija, posetioci će moći da vide književne i pozorišne plakate Ivana Mišića. U Narodnom pozorištu slobodu će kroz vizuelni sadržaj prikazati studenti sa Odseka za grafički dizajn Fakulteta digitalnih umetnosti. Oni će, po rečima organizatora, zainteresovanima predstaviti simbiozu moderne digitalne umetnosti sa tradicionalnim likovnim tehnikama.

U Muzeju zdravstvene kulture Instituta za javno zdravlje Niš predstaviće izložbu medicinske opreme 19. i 20. veka. Za predškolce i učenike osnovnih škola na istom mestu biće održana radionica „Moja zdrava porodica“ na kojoj će moći da pokažu likovni talenat i predstave svoje viđenje zdrave porodice.

Fotografije iz prošlosti ljubitelji ove umetnosti videće u Istorijskom arhivu. Kustosi su izabrali deo iz bogate arhive Niša, pa će kroz fotografije biti prikazana istorija grada od Srpsko-turskih ratova, Balkanskih i dva svetska rata, kao i znamenite ličnosti na izložbi „Svetlopisi vekova“.

U Umetničkoj školi biće održana izložba radova i maskenbal, dok će u Školi mode i lepote biti prikazana revija frizura, ručno štampanih majica i učeničkih modnih i foto-kreacija. Učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ organizuju Noć biologije na kojoj će biti prikazano kako je ova nauka doprinela osvajanju slobode.

Niš kao grad elektronike, posetiocima Univerziteta Singidunum Audio muzej “Dragan Bojković” i Etno-muzej „Rautovo“ prikazaće stalnu postavku aparata koje je proizvela Elektronska industrija. Nišville, kao brend Niša poput nekadašnje Ei, prikazaće u svom Muzeju džeza ovu vrstu muzike kao univerzalni jezik slobode.

Više informacija o programu 16. Noći muzeja dostupne su na zvaničnom sajtu nocmuzeja.rs, kao i putem društvenih mreža – Facebook i Instagram.