Besplatan SOS broj za novinare čija je bezbednost ugrožena

Foto: Pixabay

Novinari, novinarke i svi medijski radnici, koji smatraju da im je bezbednost ugrožena sada to mogu i prijaviti na SOS telefon koji od 1. marta radi non-stop. Na pozive će odgovarati pravnici koji imaju  iskustvo u radu na slučajevima nasilja prema medijskim radnicima.

Usluga SOS telefona (0800 100 115) za novinare i novinarke pokrenuta je u sklopu aktivnosti Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koju je osnovala Vlada Republike Srbije, sa ciljem da novinarsku profesiju učini bezbednijom.

“Na ovaj način ćemo pojednostaviti prijavljivanje pretnji i napada i dodatno informisati i edukovati novinare o ostvarivanju svojih prava”, rekao je Veran Matić član Radne grupe.

Novinari i novinarke koji brinu za svoju bezbednost pozivom na SOS telefon će moći da dobiju informacije o kvalifikaciji dela koje je učinjeno i pravnim postupcima koje oni treba da preduzmu, kao i informacije o kontakt tačkama u policiji i tužilaštvu koje su nadležne za region u kojem rade ili u kojem se dogodila pretnja ili nasilni akt.

Takođe, ugroženi novinari i novinarke će moći da dobiju i informacije o načinu na koji se piše tužba ili će biti upućeni na pravnu podršku u različitim udruženjima novinara, ukoliko se radi o delima koji se ne gone po službenoj dužnosti već po privatnim tužbama.

Tehničku podršku, opremu i kapacitete, kao i koordinaciju sa svim operaterima je donirao Telekom Srbija. Telefonska linija 0800 100 115 će biti dostupana 24 sata sedam dana u nedelji.