Dobar stari radio, pola veka biblioteke i rokenrol šezdesetih na 10. niškoj Noći muzeja

Foto: nocmuzeja.rs

Deseta po redu niška Noć muzeja biće održana u subotu od 17 do 1 čas po ponoći, a posetioci će moći da posete dvadeset lokacija i besplatno vide neke od stalnih, ali i postavke pripremljene za ovu priliku.

„Noć muzeja je jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005.  i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije” – ističu organizatori na svom sajtu.

U Narodnom muzeju Nišlije će imati priliku da vide izložbu “Otvorena riznica muzeja” a u Istorijskom arhivu pozivnice koje su Nišlije dobijale u XIX veku. Univerzitetska biblioteka Nikola Tesla, koja slavi pola veka postojanja, prikazaće posetiocima kako su se organizacija i vođenje kartoteke menjali u tom periodu. Udruženje građana Balkanrock vratiće prisutne u vreme uspona rokenrola humanitarnom izložbom “Niška rok scena šezdesetih”, a u niškom dopisništvu RTS-a posetioce očekuje izložba fotografija Radio Niša od osnivanja 1946. do njegovog gašenja 2010.

Celokupni program za Niš, ali i za ostale gradove možete pogledati na sajtu Noći muzeja.