Građanski aktivizam – lični rat ili borba za dobrobit zajednice?

Članovi NKD-a i Dušan Ostojić u centru Aleksinca; foto: NKD

Nakon suprotstavljanja seči stabala u centru Aleksinca, aktivisti i novinaru Dušanu Ostojiću izgoreo je auto. Kako je izjavio za naš portal, policija je izvršila uviđaj i utvrdila da je požar podmenut, rekonstruisavšikako je do toga došlo. Međutim, još uvek se traga za počiniocima.

Iako postoji mogućnost da je požar podmetnut upravo zbog pisanja protiv seče stabala, Ostojić ne može da tvrdi da je to bio povod, ali kaže da je sigurno zbog nekog njegovog novinarskog ili aktivističnog pristupa problemima ovog mesta.

Kako i sam ističe, danas je aktivizam, ukoliko je usmeren protiv vlasti, potencijalni rizik po život. Nakon ovih dešavanja Ostojić je uveren da se neće dalje baviti građanskim aktivizmom:

Preplašen sam, bez zaštite, nemam sigurnost za decu, porodicu. Mislim da će to da me drži i da neću dalje da se bavim aktivizmom.

Jedinu mogućnost da se vrati aktivizmu vidi u slučaju da institucije pomognu. Iako je, prema njegovim rečima, policija nakon paljenja bila korektna i dala sve od sebe da pomogne – u drugim prilikama, kada se bavio „škakljivim“ temama, tumačeno je da vodi neki lični rat jer policije nije bilo, a tužilaštvo ga nije ozbiljnije shvatalo.

Nekako je to interpretirano kao moj lični rat protiv nekoga, pa je sve bilo obesmišljeno. Ispalo je da se ja jedini bunim protiv seče. Kada smo objavili da se sprema akcija protiv seče, mnogi su reagovali na društvenim mrežama, ali nas je došlo jedva desetoro. Sve više mislim da ovaj narod nije ni zaslužio da mu se bolje dešava. Možda sam malo rezigniran, ali nisam daleko od istine, dodaje on.

NKD: Zaustavite napade na aktiviste!

Nacionalna kolacija za decentralizaciju izdala je saopštenje u kome podseća da je ovo samo jedan u nizu napada na aktiviste koji su se, navode dalje, posebno intenzivirali u poslednjih 18 meseci.

Istrage u slučajevima napada na aktiviste idu neobično sporo ili su potpuno blokirane, a nedostatak izveštaja o ovim napadima u medijima bliskim vlastima (koji čine veći deo medijske scene) dodatno zabrinjava. Nereagovanje i sporost institucija pretvaraju ove individualne slučajeve u sistem strukturalnog nasilja u kojem država svojim nečinjenjem štiti počinioce ovih krivičnih dela i podstiče dalje nasilje u društvu“, kažu iz NKD-a.

Oni pozivaju policiju i tužilaštvo da u najkraćem mogućem roku identifikuju počinioce ovog napada i da ih privedu pravdi, kao i da otvore istragu o mogućoj političkoj pozadini ovog dela. Osim poziva policiji, NKD je obavestio i Evropsku komisiju o ovom događaju, a planiraju da obaveste i sve međunarodne institucije koje se bave ljudskim pravima, kao i donatorsku zajednicu koja finansijski podržava razvoj sistema pravosuđa i sistema bezbednosti u Srbiji.