Humanitarna turistička šetnja kroz Niš za pomoć malom Gavrilu

Foto: budihuman.rs

Kako bi pomogli malom Gavrilu Đurđeviću da prikupi novac za lečenje spinalne mišićne atrofije, članovi Udruženja turističkih vodiča Niš u nedelju organizuju humanitarne, besplatne turističke pešačke ture. “Karta” za obilazak je SMS sa porukom 978 na 3030, ili donacija na licu mesta. 

Gavrilo je petnaestomesečna beba kojoj je dijagnostikovan težak oblik spinalne mišićne atrofije (SMA1). On je primio jednu terapiju u Srbiji, ali da bi se izborio sa opakom bolešću neophodno je lečenje u inostranstvu. Kako bi se novac za terapiju i rehabilitaciju prikupio što pre, njegovi roditelji obratili su se fondaciji “Budi human”, a u prikupljanje novca uključuje se cela Srbija. 

Članovi Udruženja turističkih vodiča Niša takođe su osmislili kreativan način da pomognu ovom dečaku. Oni u nedelju 11. aprila u 10 sati organizuju humanitarne pešačke ture, koje kreću sa Trga Kralja MIlana.

Članovi Udruženja odradiće dve dve pešačke ture, u skladu sa prijavljenim brojem sugrađana, a teme obilaska su Konstantin i niška tvrđava u doba Rimljana, Niš pred početak i tokom Prvog svetskog rata i Obrenovići i Karađorđevići u Nišu, od oslobođenja od Turaka do početka Prvog svetskog rata”, navode u Udruženju. 

Dobrodošli su, kažu, svi oni koji žele da svojom donacijom približe Gavrila njegovom cilju, a da u isto vreme obiđu poznate niške lokalitete i čuju zanimljive priče o svom gradu, 

“Svi turisti, sugrađani, putnici – namernici i  slučajni prolaznici, mogu da se priključe, besplatnom razgledanju uz jedan od dva uslova:  dokazom o uplati pomoći za malog Gavrila preko broja 3030, sa SMS porukom 978 ili donacijom na licu mesta, pre početka svih tura i tokom trajanja tura, gde ćemo obezbediti kutiju za prikupljanje novčanih sredstava”, dodaju iz udruženja.

Iz Udruženja pozivaju i sve sugrađane, koji neće moći u nedelju šetaju, da takođe daju svoj doprinos i pošalju SMS 978 na 3030 i time omoguće da ova beba što pre ode na lečenje.