IN MEMORIAM: Dragan Dimitrijević

Novinar Dragan Dimitrijević preminuo je u 84. godini života. Novinarsku karijeru započeo je u leskovačkoj redakciji “Naša reč”, zatim je bio dugogodišnji dopisnik Radio Televizije Beograd iz Niša. Karijeru je završio radeći kao telvizijski novinar, na “Televiziji 5” i “Banker televiziji”.

Na komemoraciji povodom smrti novinara Dragana Dimitrijevića, njegove kolege su prisetile zajedničkih trenutaka, saradnje, ali i lekcija iz novinarstva koje su od njega učili.

Prema rečima Ozrena Rašića, Dimitrijević je uvek biranim rečima pravio radijske slike koje su bile jasnije nego da su snimljene kamerom.

Ja sam imao tu sreću da 1. februara 1978. godine dobijem stalni posao u Radio Nišu i prvi zadatak mi je bio u Niškoj Banji, da pratim sednicu Fonda zdravstva Srbije. Uplašio sam se, ali mi je bilo lakše kad su mi rekli da na zadatak idem sa Draganom Dimitrijevićem, koga sam do tada samo slušao na radiju. Putovali smo zelenim Stojadinom 20 minuta, a priče koje je bata Gagi meni ispričao usput, su priče koje me vode kroz ceo radni vek, koji traje 41 godinu. Bio je gospodin, maksimalno obrazovan, a toliko pozitivne energije je darivao ljudima i toliko su ga voleli, da se to ne može izmeriti. Zvao me je Mali, pratio je sve što radim, bio mi je drugi otac. Nikada nisam čuo da je zamucnuo ili da nije bio radijski jasan. Počeo sam sa njim i svoju karijeru sam, kao i on, završio na Radio Beogradu“, rekao je Rašić.

Članovi porodice i kolege Dragana Dimitrijevića na komemoraciji, Foto: MRCN/N.S.

Nakon završetka radijske karijere, Dragan Dimitrijević je radio i kao televizijski novinar, a tog perioda prisetio se Dragan Žika Stojanović.

On mi je mnogo značio na početku karijere. Sećam se, ’96. godine dolazi takva veličina kakva je Dragan Dimitrijević, u vreme kada smo mi novinari bili tu da uz svakodnevne zadatke otrčimo po burek i cigarete, a ja sam doživeo da mi se obrati rečima ‘Poštovani mladi gospodine, da li biste želeli da pođete sa mnom u Rautovo, mislim da će Vas tematika jako zanimati’. Čitav vek ću da pamtim taj teren sa njim, koji smo radili za emisiju ‘Sva lica Niša’. Osećam veliku prazninu, ali sam ponosan i srećan što sam ga poznavao i što sam imao takvu veličinu za učitelja“.

Sahrana Dragana Dimitrijevića zakazana je za četvrtak, 7. februar, na Novom groblju u 12 sati, dok će opelo u crkvi biti održano u 11.30.