Inicijativa „Milion turista godišnje u poseti rodnom gradu prvog hrišćanskog cara“

Foto: B.R

Centar za zaštitu potrošača Forum pokreće građansku inicijativu za usvajanje i realizaciju programa koji bi, kako navode iz ove organizacije, bio jako važan za ubrzani ekonomski razvoj Niša. Inicijativa pod nazivom „Milion turista godišnje u poseti rodnom gradu prvog hrišćanskog cara“.

„Realizacija ovog programa mogla bi da donese gradu oko 100 miliona evra kada bi svaki turista potrošio samo 100 evra u Nišu, što je više od deset godišnjih gradskih budžeta. Ovo bi mogao da bude osnov za ekonomski razvoj grada i celog regiona jer bi bili stvoreni uslovi za osnivanje novih delatnosti, kao i za otvaranje novih radnih mesta“, rekao je predsednik Centra za zaštitu potrošača Forum mr Jovan Jovanović.

On još dodo da Niš ne treba da „izmišlja“ događaj koji bi privukao turiste jer je sama činjenica da je Niš mesto rođenja rimskog cara Konstantina dovoljna da zainteresuje turiste. „Samo treba osmisliti aktivnosti na raznim lokacijama u gradu i, uz dobru marketinšku obradu, možemo dostići cilj – posetu milion turista godišnje“, objašnjava Jovanović.

Prema rečima pokretača inicijative, Niš ima adekvatan prostor za novi muzej, kao i sve što je potrebno da se ovde stvori niški „Luvr“.

Kasarna Filip Kljajić je kao stvorena za muzej, a pošto je pod zaštitom države, za nju se mogu dobiti i novčana sredstva za adaptaciju i održavanje. Ova zgrada je istorijski spomenik, te bi smeštanje muzeja u nju bilo sasvim prikladno“, kaže Jovanović.

Predstavnici Centra za zaštitu potrošača Forum navode da će se za podršku za realizaciju ove inicijative obratiti i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.


Inicijativu „Milion turista godišnje u poseti rodnom gradu prvog hrišćanskog cara“ možete pogledati ovde.