Izložba povodom šest decenija od smrti Branka Miljkovića

Foto: Glas javnosti / Branko Miljković

Povodom 60 godina od smrti princa poezije Branka Miljkovića danas u 13 sati u Književno – memorijalnoj postavci Sremac/Miljković u ulici Aleksandra Nenadovića 2a otvorena je izložba pod nazivom “Branko Miljković – pisma i posvete iz zaostavštine”. 

Standardno otvaranje zamenjeno je resitalom učenika Osnovne škole Branko Miljković iz Niša,  tokom kog su članovi Udruženja „Brankovo pero” kazivali svoju poeziju. 

Posetioci izložbe će imati priliku da se bolje upoznaju sa likom i delom Miljkovića kroz pisma, pozivnice, propusnice, članske karte, čestitke, knjige sa posvetom, dve knjige utisaka. 

Ova izložba predstavlja selektivni reprezentativni presek Kolekcije prepiske iz pesnikove zaostavštine, a kroz svoj opus osvetliće jedan period savremenog srpskog i jugoslovenskog pesništva. Autorka izložbe je Jelena Bogdanović, kustoskinja književne zaostavštine Narodnog muzeja Niš.

Podsećamo, porodica Branka Miljkovića je njegovu čitavu zaostavštinu koja broji 1671 predmet poklonila Narodnom muzeju u Nišu sa napomenom: “Drage Nišlije Branko nije stigao da vam se vrati, ali se vratilo njegovo delo i radna soba. Čuvajte i jedno i drugo, jer je od danas to vaše”. 

Ulaz na izložbu je besplatan i biće poštovane sve propisane epidemiološke mere.