U kovid objektima Kliničkog centra Niš hospitalizovano je 370 pacijenata, a kod 164 je potvrđeno prisustvo virusa korona, među kojima je i sedmoro dece. Na aparate za veštačku ventilaciju priključeno je sedam pacijenata i oni se nalaze u jako teškom opštem stanju, stoji na sajtu KC Niš. U poslednja 24 sata preminula su tri pacijenta u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U odnosu na jučerašnji dan u KC Niš registrovano je jedan manje slučaj koronavirusa i jedna osoba manje na respiratoru. Registrovan je još jedan slučaj koronavirusa kod dece, tako da se po podacima sada nalaze sedmoro na lečenju u KC Niš.

Blagi porast novozaraženih registrovan je i u Leskovcu i Vranju. U ZC Leskovac, u kovid bolnici ukupno je hospitalizovano 135 pacijenata, a kod 41 je potvrđen virus. U četiri kovid bolnice u ZC Vranje ukupno je hospitalizovano 140 pacijenata, dok su 87 pozitivna. Među hospitalizovanim pacijentima u Vranju nema dece. 

U ZC Surdulica u kovid bolnici hospitalizovano je 57 pacijenata, dok je 29 sa potvrđenim prisustvom virusa. 

U poslednja 24 sata u Srbiji 372 osoba je pozitivno na koronavirus od 9653 testiranih. Preminulo je 7 osoba, dok se na respiratorima trenutno nalazi 143 pacijenta. Ukupno je preminulo 557 osoba, dok je 4501 hospitalizovano. 

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović rekla je da nema saznanja o potpisanim ugovorima za vakcinu protiv koronavirusa, ali da će država raditi na tome da dođe do vakcine kada nje bude bilo.

“Ta vakcina je za sada jedini način, pored preležane bolesti, da se utiče na suzbijanje pandemije”, dodala je Jovanovićeva.

Gojković: Oprezno na kupalištima, ključno je poštovanje mera

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da zna da je toplo, ali da moramo naći način da se ponašamo u skladu sa preporukama, da vodimo računa o distanci, kao i da treba izbegavati neobeležena kupališta i ona koja nisu otvorena i gde se ne poštuju mere.

“Molim i roditelje i decu da shvate da moramo biti veoma oprezni, konstatacija da virus ne može da se prenese u vodi, ali mi dok se kupamo nismo stalno u vodi, već i iznad površine vode i komunicirate i pričate“, rekao je Gojković.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 180 korisnika i 102 zaposlena.