U kovid objektima Kliničkog centra Niš hospitalizovan je 51 pacijent, a kod 11 je potvrđeno prisustvo virusa korona. Četiri pacijenta priključena su na respiratore i nalaze se u jakom teškom opštem stanju. Nema preminulih od posledica korona virusa u KC Niš, stoji na zvaničnom sajtu.

U tri kovid bolnice u ZC Vranje ukupno su hospitalizovana 24 pacijenta, dok je 11 pacijenata pozitivno. Među hospitalizovanim pacijentima u Vranju nema dece.

U ZC Leskovac, u kovid bolnici ukupno je hospitalizovano 9 pacijenata, dok je kod dvoje pacijenta potvrđeno prisustvo koronavirusa. 

U ZC Surdulica u kovid bolnici je hospitalizovano osam pacijenata, a kod sedam je potvrđeno prisustvo virusa. 

U poslednja 24 sata u Srbiji su 53 osobe pozitivne na koronavirus od 8342 testirane. Preminule su dve osobe, dok se na respiratorima trenutno nalazi 38 pacijenata, što je za pet više nego prethodnog dana. Ukupno je preminulo 727 osoba, dok su 437 osoba hospitalizovano. Hospitalizovano je 77 pacijenata, a otpušten 91

Zaključno sa današnjim danom u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 77 korisnika i 32 zaposlena.

Dr Janković za RTS: “Trenutno je zatišje, ali je izvesno da treći pik epidemije nećemo izbeći”

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš profesor Radmilo Janković kaže za RTS da je trenutno zatišje epidemije koronavirusa u Srbiji, ali da je izvesno da nećemo izbeći treći pik koji nas čeka krajem godine, rekao je za RTS.

Doktor Radmilo Janković kaže da je situacija na jugu Srbije mirnija nego što je bila pre mesec dana.

“Trenutno u Kliničkom centru u Nišu imamo 39 pacijenata, od kojih je osmoro u jedinici intenzivne nege. Petoro je još uvek na mehaničkoj ventilaciji. To su uglavnom pacijenti koji su primljeni pre nekoliko nedelja. Imamo pacijente koji su i duže od mesec dana na mehaničkoj ventilaciji”, objašnjava doktor Janković.

Ističe da je epidemiološka situacija u stagnaciji: “Možda bi bilo previše pesimistično da kažem da polako već uočavamo neke trendove koji bi možda ukazivali na novo zahuktavanje. U svakom slučaju, pokušavamo da odmorimo već prenapregnut sistem, a naročito zdravstveno osoblje”, kaže Janković. 

Navodi da je situacija i u drugim kovid bolnicama na jugu Srbije, u Vranju, Leskovcu i Kruševcu, stabilna.

“Prvi pik je bio teži, bili smo malo zatečeni”

Doktor Radmilo Janković podseća da je Klinički centar u Nišu tokom prvog pika, poslednjih nedelja marta i prvih desetak dana aprila, bio pod žestokim pritiskom.

“Ukupno do danas, šest meseci nakon što smo primili prvog pacijenta, imali smo ih gotovo 4.600. Mislim da je Klinički centar u Nišu pojedinačno bolnica koja ja bila najopterećenija, naročito jedinica intenzivne nege. Svi teški pacijenti iz čitave jugoistočne Srbije su bili kod nas”, podseća doktor Janković.

Doktor Radmilo Janković naglašava da je bilo jako teško, a da je sada više nego očigledno da se spremamo za treći pik, koji nećemo zaobići.

“Samo je pitanje da li će biti novembar ili decembar, ali se spremamo za to”, objašnjava Janković za RTS.

Kaže da je najopasnija prenapregnutost zdravstvenog sistema i mogućnost da on popuca. “Mislim da je čitav naš zdravstveni sistem, pogotovo u drugom piku, pokazao određenu stabilnost, snagu i međusobnu solidarnost”, ističe doktor Janković.

Smatra da je problematično što će se mnoge osobe, a naročito srednjoškolska omladina, javljati u respiratorne ambulante sa simptomima respiratorne bolesti. “Pitanje šta će od toga biti korona, a šta obična prehlada ili grip, ali realno je da će se broj povećavati. Nije realno da imamo ovako nizak broj potvrđenih slučajeva, a da je svuda u okruženju mnogo teža situacija”, objašnjava Janković.

Naglašava da je bitno da drugi pik ne bude nagao i da mu početak bude odložen što je više moguće.