U kovid objektima Kliničkog centra Niš hospitalizovana su 382 pacijenta, a kod 157 je potvrđeno prisustvo virusa korona, među kojima je i osmoro dece. Na aparate za veštačku ventilaciju priključeno je 10 pacijenata i oni se nalaze u jako teškom opštem stanju, stoji na sajtu KC Niš. U poslednja 24 sata preminula su dva pacijenta u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U ZC Leskovac, u kovid bolnici ukupno je hospitalizovano 143 pacijenta, a kod 35 je potvrđen virus. Jedna osoba je preminula u ovoj ustanovi. 

U četiri kovid bolnice u ZC Vranje ukupno je hospitalizovano 178 pacijenata, dok su 93 pozitivna. Među hospitalizovanim pacijentima u Vranju nema dece. 

U ZC Surdulica u kovid bolnici hospitalizovano je 55 pacijenata, dok je 27 sa potvrđenim prisustvom virusa. 

U poslednja 24 sata u Srbiji je 411 osoba pozitivno na koronavirus od 9560 testiranih. Preminulo je 9 osoba, dok se na respiratorima trenutno nalazi 171 pacijent. Ukupno su preminule 543 osobe, dok je 4571 hospitalizovano. 

Epidemiolog i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević istakla je da je danas u Nišu testirano 117 osoba, a da je samo jedna osoba pozitivna na koronavirus. Ona navodi da se nalazimo u prelomnom trenutku. 

“Imamo i povoljne parametre koji su optimistični i koji pokazuju da je sve manji broj zahteva za hospitalizacijom i da je manji broj onih koji se javljaju u ambulante. Nalazimo se u prelomnom trenutku kada se očekuje da krene krivulja silaznim tokom”, kazala je Kisić Tepavčević.

Govoreći o samoizolaciji, Kisić Tepavčevićeva ističe da osoba koja je u samoizolaciji mora da ima dokument da je bila na pregledu, da je dala bris i o statusu o kovid pozitivnosti.

“Još se više angažujemo da imamo pomoć sanitarne inspekcije i komunalne policije. Nadam se da ne postoji nijedna osoba koja bi se svesno kretala i svesno širila infekciju”, kaže Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, imamo daleko veći broj osoba koje se nisu testirale, a pozitivne su.

“Od ogromnog je značaja činjenica da nošenje maski itekako imaju smisla. Ona smanjuje verovatnoću i zaražavanja. Čak i ako se desi da je osoba koja je koristila masku se zarazila, radi se po pravilu o blažim formama bolesti. Koliko god nam smeta maska, trebalo bi da se pridržavamo mera”, rekla je dr Kisić Tepavčević.

Napominje da bi apsolutno svi trebalo da nosimo maske u zatvorenom prostoru.

Sanja Glišić, naučna saradnica Instituta “Vinča” istakla je da su istraživanja pokazala da se prenos virusa može smanjiti korišćenjem zaštitnih maski. 

Kako kaže, rađena su naučna istraživanja gde je ustanovljeno da u frakcijama kapljica i aerosola može da se detektuje virus i da ima značajno manje virusa kod onih ljudi koji su nosili masku, nego kod onih koji nisu.