Kako bi se olakšalo nalaženje posla Romima, pružile potrebne obuke i saveti, otvoren je “Klub za zapošljavanje Roma” u opšitini Crveni Krst u Nišu. Opremljen kompjuterima, štampačima i projektorom ovaj klub formiran je sa idejom da pomogne pripadnicima romske nacionalnosti da steknu odredjene veštine ali i za rešavanje nekih svakodnevnih problema sa kojima se susreću, rekla je menadžerka ovog projekta Ivana Miljanović.

Ona je dodala da je registrovana i Socijalna zadruga Roma, preko koje bi trebalo nabaviti i dodatnu opremu za rad, kao sto su baštenski traktor, freze, testere, usisivači lišća i trimeri. 

“Istraživanjem tržišta rada došlo se do podataka o tome koji su to najtraženiji poslovi i stručna usavršavanja. U planu je da se izvrše stručne obuke za 40 Roma i 50 obuka za sticanje poslovnih veština, u periodu od novembra do decembra meseca ove godine”, objasnila je Miljanović.

Kako je navela, započete su i obuke u oblasti socijalnog preduzetništva koje su namenjene isključivo za zadrugare. 

Menadžerka projekta takođe je rekla da se petoro ljudi, iz gradske opštine Crveni Krst, posebno obučilo i edukovalo za što efikasnije pružanje pomoći pripadnicima romske zajednice. 

“Oni su na raspolaganju za sva pitanja i rešavanje svakodnevnih problema u gradskoj opštini Crveni Krst”,  naglasila je ona.

Šef službe za informatiku i informisanje u ovoj gradskoj opštini, Saša Stamenković naveo je da će Romi na ovaj način dobiti priliku za razgovor sa stručnjacima koji će im pomoći u prevazilaženju prepreka na putu do posla.

“Naši službenici će i van radnog vremena biti dostupni za pružanje pomoći svima kojima je potrebna”, dodao je on.

Onlajn sastanku na kome se govorilo o ovom projektu prisustvovali su i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, Regionalne privredne komore Niš, kao i predstavnici gradske opštine Crveni krst.

Više informacija o projektu “Klub za zapošljavanje Roma” možete pronaći na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i na sajtu “Kluba za zapošljavanje Roma”, kzr.rs, a snimak okruglog stola možete pronaći na ovom linku