Koalicija za slobodu medija upozorava da plagijat “Južnih vesti” nesmetano radi već dva meseca

Sajt plagijat Južnih vesti koristi isto ime i slične boje i dizajn

Uprkos prijavama i apela u javnosti, plagirani sajt, koji je kopija niškog nezavisnog medija “Južne vesti”, i dalje postoji, radi i nastavlja da obmanjuje javnost i plasira neistine o članovima stvarne redakcije, upozorava Koalicija za slobodu medija. To što sajt plagijat nesmetano funkcioniše već dva meseca pokazuje koliko smo daleko od medijskih sloboda, navode u svom saopštenju. 

Početkom februara na adresi www.južnevesti.info pojavio se portal koji je očigledan plagijat niških Južnih vesti – osim boja i dizajna koji podsećaju na njihov, ovaj sajt koristi i isto ime.

Jedino što se razlikuje na ova dva sajta je sadržaj, jer plagirane Južne vesti ne izveštavaju u javnom interesu niti poštuju Kodeks novinara Srbije, već su deo propagandne mašinerije postavljene od strane aktuelne vlasti, koja služi za diskreditovanje novinara i neistomišljenika”, navodi se u saopštenju Koalicije.

Njeni članovi upozoravaju da je ovo svojevrsno crtanje mete glavnoj i odgovornoj urednici “Južnih vesti” Gordani Bjeletić. Nju ovaj lažni portal portal u nekoliko tekstova optužuje da “laže i manipuliše informacijama“, kao i da, kako se navodi u tekstovima na ovom sajtui “ima zadatak da sruši Srpsku naprednu stranku sa vlasti u Nišu“.

Oni navode da je agresivna kampanja protiv Bjeletić usledila je nakon ukazivanja pravih Južnih vesti na diskriminatorsko ponašanje gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, koja je rekla da “neće više davati nikakve izjave za medije koji dodatno komentarišu te izjave”.

Svedoci smo da se tabloidne hajke i diskreditacija nezavisnih novinara nastavljaju svakodnevno u Srbiji, pa i uz pomoć ovakvih alata. Time postaje jasno da država nije stvarno zainteresovana za dijalog i saradnju sa novinarskom profesijom, kako bi zaštitila novinare i pružila im sigurnost i uslove za rad, već joj je cilj da utiša i isključi sve kritičke glasove koji u zemlji još postoje”, navode u Koaliciji.

Sajtovi bez kontakta, impresuma i imena vlasnika – ovo nije prvi put da se pojavljuju plagijati nezavisnih medija. Iz Koalicije navode da oni niču svakodnevno i vode orkestriranu kampanju protiv targetiranih neistomišljenika. Tim kampanja, ocenjuju novinarska udrurženja iz Koalicije, crtaju m ete i ugrožavaju bezbednost građana, čime postaju ne samo novinarski već i bezbednosni problem. 

Osim toga, krađom identiteta već dobro poznatog medija prekršeni su i zakoni i propisi Srbije, pa je pitanje, kako je moguće da ovaj medij i dalje radi i kako nije trpeo posledice, pa ni nakon što su protiv odgovornih lica podnete dve tužbe. I u prošlosti su novinari uspevali da otkriju vlasnike domena i da određene slične sajtove povežu sa ljudima bliskim vlastima, ali takve procese nikada nije pokrenula niti vodila država”, kažu u Koaliciji. 


Sve pozitivne promene i procese na medijskoj sceni Srbije se ovakvim postupcima vraćaju na početak i urušavaju, a kako kažu, to što sajt nesmetano funckioniše od februara činjenica je koja ukazuje koliko smo daleko od medijskih sloboda.