Nakon otpuštanja dve stotine ljudi zaposlenih na Radio-televiziji Vojvodine (RTV), jedini ispravan potez rukovodstva je da podnese ostavku, smatraju novinarska udruženja Asocijacija nezavisnih lokalnih medija “Lokal pres”, Asocijacija onlajn medija – AOM, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Oni su zajedničkim saopštenjem podržali zahteve sindikata “Nezavisnost”, iznete na nedavno održanom protestu povodom otkaza na javnom servisu Vojvodine.

Sindikat “Nezavisnost” je na protestu radnika koji je održan poslednjeg dana avgusta, zahtevao da se svi radnici koji su bili zaposleni preko agencija, a koji su ostali bez posla prime u radni odnos u Radio-televiziji Vojvodine, piše 021. Jedan od zahteva bio je i da se prestane sa praksom zapošljavanja preko agencija. O ovim zahtevima će, navode, biti obaveštene i međunarodne organizacije, novinska udruženja, međunarodna organizacija rada, OEBS i misija Evropske unije u Srbiji.

Otkazima za više od 200 saradnika ozbiljno je ugroženo manjinsko informisanje putem Radio-televizije Vojvodine (RTV) čija je zakonska obaveza da obezbedi kvalitetan program na manjinskim jezicima, naveli su u zajedničkom saopštenju novinarska udruženja AOM, NUNS, NDNV i Lokal pres. Kako kažu, ovaj potez samo dalje urušava javni medijski servis u Vojvodini.

Udruženja su saglasna da je nedopsutivo da više od deset redakcija sada bez značajne novinarske podrške jer je Vlada Srbije rebalansom budžeta sredinom godine smanjila iznos koji je namenjen toj medijskoj kući.

Neshvatljivo je i pogubno da je rukovodstvo te kuće sačekalo poslednji trenutak da o ovom problemu progovori. Smatramo da je jedini ispravan potez rukovodstva RTV nakon otpuštanja da podnese ostavku“, naovdi se u saopštenju.

Iz ovih udruženja kažu da je pogubno angažovati novinare i medijske radnike putem agencija za radnu snagu, koje ne nude nikakvu zaštitu radnicima, a istovremeno novinarima i novinarkama uništavaju integritet i autonomiju.

Položaj RTV dobro ilustruje kuda vodi izbegavanje primene važećih zakona koji regulišu pitanje pretplate, ali i integritet tih medijskih kuća. Sistemskim sužavanjem prostora za razvoj tih medija uz nekompetentne poteze menadžmenta RTV prozivodnja kvalitetnog programa u toj medijskoj kući je ugrožena.”

Smatraju da su ovim otpuštanjima ugrožena i prava nacionalnih i etničih manjina na informisanje na maternjem jeziku koje je zagarantovano domaćim zakonodavstvom i međunarodnim aktima.

Pridružujemo se zahtevima sindikata Nezavisnost iznetim na protestu radnika javnog medijskog servisa Vojvodine koji je održan u ponedeljak 31.08.2020. Podsećamo javnost i na to da javni medijski servisi pripadaju građanima i građankama i da oni imaju pravo da traže odgovornost za loše stanje u toj medijskoj kući”, stoji u saopštenju.