Medijsko prelistavanje sa novinarkom RTS Anom Stamenković

Foto: EU info point Niš

EU info kutak Niš nastavlja sa organizacijom „Medijskih prelistavanja”, a njihova prva gošća u 2021. godini biće Ana Stamenković, novinarka i reporterka RTS-a, specijalizovana za izveštavanje iz oblasti zdravstva. Događaj se održava online, posredstvom Zoom platforme, danas, 9. februara od 17 sati.  Tema razgovora je „Između vakcine i bolesti“.

Teme koje će obuhvatiti medijsko prelistavanje su kako mediji izveštavaju o vakcinama, značaj pravovremenih, pouzdanih i tačnih informacija u kontekstu informisanja javnosti o zdravlju, dileme u javnosti i teorije zavere, odgovornost medija, da li se za vakcine opredeljujemo oslanjajući se na medicinska znanja ili po subjektivnom sudu i političkom opredeljenju i izveštavanje iz “crvene zone”.

Tokom prelistavanja će se govoriti i o drugim aktuelnim temama koje su obeležile početak ove godine. Analiziraće se najzastupljenije teme, način na koji se o tome govorilo i pisalo, koje su pozitivne, a koje negativne strane u „moru informacija“ kojima smo svakodnevno izloženi.

Svi zainteresovani za praćenje treba da se registruju popunjavanjem prijavnog formulara koji se nalazi ispod, kako bi dobili link pred početak događaja.

Razgovor će biti uživo emitovan i na Fejsbuk stranici EU info kutka Niš gde će gledaoci biti u prilici da komentarišu i postavljaju pitanja.

O Ani Stamenković:

Novinarka i reporterka RTS-a Ana Stamenković od početka marta 2020. godine, kada su zabeleženi prvi slučajevi zaraze koronavirusom u Srbiji, izveštava o pandemiji u našoj zemlji, izazovima sa kojima se susreće zdravstveni sistem i o sudbinama onih koji su preležali bolest koja je zahvatila ceo svet. Ana je za svoje angažovanje u tom periodu nagrađena sa nekoliko priznanja – dobitnica je gran prija “Zlatna Nika” Internacionalnog festivala reportaže i medija – Interfer, dobitnica nagrade “Heroj Beograda” (novčani deo nagrade dala je u humanitarne svrhe, za lečenje bolesne devojčice) dobitnica odlikovanja koje dodeluje predsednik države – srebrna zvezda za zasluge u borbi protiv COVID-a, dobitnica nagrade “Laza Kostić” Udruženja novinara Srbije (UNS).

Ana Stamenković radi u informativi RTS-a od 1996. godine, a od 2004. godine isključivo prati oblast zdravstva. Za dugogodišnju posvećenost i profesionalizam u radu stigle su mnogobrojne nagrade, zahvalnice i priznanja, a kako ističe, najponosnija je na nagradu “Đoko Vještica” UNS-a 2017.godine, za humanost u novinarstvu i na nagradu Grada Beograda za razvoj programa transplantacije 2018. godine. Za više od dve decenije radnog staža, pokrenula je mnogobrojne humanitarne aktivnosti koje je i RTS podržao. Od 2008. je deo je programa „Produži zivot” za razvoj programa transplantacije u Srbiji.

Prethodno su gosti medijskog prelistavanja su urednici i novinari srpskih medija, poput urednice servisa BBC na srpskom Aleksandra Nikšić, glavnog i odgovornog urednika lista Danas Dragoljub Draža Petrović, novinar i voditelj Dragan Ilić, a zatim u online formatu dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajić, novinarka televizije N1 Jelena Zorić i odgovorni urednik Nedeljnika Marko Prelević