Meraklijska humanost na Malti

Meraklije sa osobljem Dečije klinike za onkologiju bolnice Mater Dei; foto: Nenad Stojanović

Grupa navijača Fudbalskog kluba Radnički Niš otputovala je na Maltu kako bi podržali svoj klub u drugoj utakmici prvog kola kvalifikacije za Ligu Evrope. Real sa Nišave je potvrdio svoju pobedu i u gostima, a Meraklije su iskoristile posetu Malti i obišli dom za stare „Casa Arkati“ i dečiju klinku za onkologiju bolnice „Mater Dei“.

U domu za stare, posetili su bivšeg reprezentativca i selektora nacionalnog tima i trenera kluba Sliema Wanderers Viktora Šćerija. Poseta se desila baš na njegov jubilarni 90. rođendan. Kako navode Meraklije, Šćeri još uvek pomno prati fudbal.

„Viktor je fudbalska legenda na Malti“, navodi Meraklija Nenad Stojanović, „Preko 70 godina je posvetio fudbalu. Poklonili smo mu šal Radničog, obeležja kluba i poželeli dobro zdravlje, a on nam je poručio da imamo velike šanse protiv Makabija u narednom kolu kvalifikacija“.

Meraklije sa legendom malteškog fudbala Viktorom Šćerijem; foto: Nenad Stojanović

U najvećoj bolnici na Malti, domaćin Meraklijama bio je jedan od cenjenijih hirurga na ovom mediteranskom ostrvu profesor dr Peđa Andrejević, rodom iz Leskovca. U bolnici Meraklije su se družili sa najmlađima.

„Na dečijem odeljenju trenutno leži 8 malih pacijenata. Ovim klincima poklonili smo veliki broj lopti, igračaka, društvenih igara, setova za kreativan rad i, naravno, obeležja našeg Radničkog“, kaže Stojanović i dodaje da se kompletno osoblje bolnice zahvalilo Meraklijama na poseti.

Dvesta Meraklija koji su na Maltu otišli dosta pre utakmice „za boljim životom“, otpratilo je svoje sugrađane. Stojanović navodi da su ih Maltežani lepo ugostili i pozvali da dođu ponovo na njihovo ostrvo.

„Meraklije, vi ste već u Evropi: zbog vrednosti, zbog postupaka, zbog vaspitanja, zbog ljubavi prema Radničkom“, poručuje Stojanović.