Mladi niški matematičari osvojili dve medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike

Foto: privatna arhiva/Marko Milenković

Đaci gimnazije “Svetozar Marković” Andrija Živadinović i Marko Milenković zabeležili su izvanredan uspeh i osvojili zlatne medalje na Međunarodnoj olimpijadi “Innopolis Open” u Rusiji iz matematike.

Mlade Nišlije Andrija Živadinović, koji je učenik drugog razreda specijalnog matematičkog odeljenja Gimnazije “Svetozar Marković” i maturant Marko Milenković, uz podršku porodice i njihovog profesora uspeli su da osvoje zlatne medalje i pokažu da se kontinuirani rad i upornost isplate.

Foto: privatna arhiva/Andrija Živadinović

Talenat, predanost i ozbiljna priprema kako učenika tako i nastavnika su ključ njihovog uspeha”,  kaže Miloš Milosavljević njihov profesor matematike u niškoj gimnaziji “Svetozar Marković” 

Milosavljević ne krije da je ponosan na svoje učenike i na njihov zajednički rad i ističe da su na međunarodnim takmičenjima zadaci i problemi veoma ozbiljni i originalni i zahtavaju pripreme.

Prijatno smo iznenađeni, i oni i ja, očekivali smo dobar rezultat ali ovo je ipak prevazišlo naša očekivanja, i potajna nadanja”, navodi profesor Milosavljević.

Priprema za matematičko takmičenje zahteva dosta vremena i predan rad, i kako kaže pre nego što učenicima pošalje zadatke on sam izdvoji par sati da ih reši:

“Mi se generalno ne spremamo se za ovo takmičenje, već radimo tokom čitave školske godine, imamo organizovane pripreme za takmičenja.”.

Organizacija je, kaže Milosavljević, ove godine bila još kompleksnija nego inače, pogotovo onlajn deo. Tehnički je bilo zahtevno za učenike jer takmičenje traje 4 sata i snima se iz tri ugla, nakon čega su morali da dostave snimke, a radi se o velikim fajlovima.

Takmičari su morali da obezbede tri kamere i da dostave video zapis o izradi zadatakadok su propozicije bile veoma stroge, ako vam se isključe kamere istog trenutka ste dikvalifikovani”, objašnjava.

Za ovakve rezultate mladih matematičara značajnu ulogu igra to što u Nišu već 30 godina postoji specijalno matematičko odeljenje.

Podsećamo, specijalizovano matematičko odeljenje je i na prošle godine učestvovavalo u ovom takmičenju kada su osvojili dve srebrne medalje, a jedan od predstavnika prošlogodišnje ekipe bio je Marko Milenković.