Željko Bodrožić, novi predsednik NUNS-a: “Moramo biti ključni faktor u kreiranju medijske politike”

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika Kikindske Željko Bodrožić; foto: arhiva MRCN

“Nastali smo kao skup ljudi koji su se protivili jednoj zločinačkoj ratnoj politici Slobodana Miloševića. To su naši temelji, odatle smo iznikli. Mislim da to treba da čuvamo i na to uvek da mislimo jer zbog prava i pravde smo nastali”, rekao je na vanrednoj skupštini Nezavisnog udruženja novinara Srbije glavni i odgovorni urednik nedeljnika Kikindske Željko Bodrožić.

Na ovoj skupštini NUNS-a, koja se održala nekoliko dana nakon proslave dvadeset i pet godina osnivanja, Željko Bodrožić je većinom glasova prisutnih članova ovog udruženja postao jedanaesti predsednik.

Bodrožić je u svom obraćanju nakon izbora istakao da situacija u državi umnogome podseća na vreme kada je ovo udruženje nastalo:

“To je razlog više da se zbijemo u redove i pokušamo da održimo udruženje, ali i da ga ojačamo uprkos svim podmetanjima, koje vidite svih ovih godina. Gašenje desetina slobodnih medija, stanje u novinarstvu – razlozi su više da danas govorimo kako sutra da probamo da nađemo pozitivni impuls iako smo umorni”.


Rešenje za problem Medija centra

U prvi mah zamišljen kao ćerka firma, Medija centar je osnovan kako bi obezbedio plate Sekretarijatu udruženja, našla u finansijskim problemima, a u žižu javnosti nalazi se otkako je obelodanjeno da je pozajmljen novac od firme Dragana Đilasa. Izlaz iz problema sa beogradskim Medija centrom, Upravni odbor i advokatski tim našli su u prenošenju osnivačkih prava i prodaji. Novi vlasnik biće Demostat koji je, naveo je Bodrožić, već bio zainteresovan pre par godina da preuzme Medija centar.

Novi predsednik Bodrožić naveo je da su neki ciljevi iz Strateškog i zagovaračkog plana NUNS-a iz 2017. u velikom delu ispunjeni, te da su radili na osnaživanju medija.

Dalji ciljevi NUNS-a su, istakao je Bodrožić, pozicioniranje kao važnog i ključnog aktera u kreiranju medijske politike.

Najvažniji je zadatak da ojačamo našu organizaciju”, istakao je i dodao da je potrebno i okrenuti smer ka većim projektima, kao i osavremenjivanje i digitalizacija same arhive i dokumentacije NUNS-a.

“Pokušali smo da ohrabrimo same medije da zagovaraju svoja prava, a državu držimo odgovornom kao garant za slobodu i pravo medija. U isto vreme NUNS treba da predsavlja važnog i nezavisnog aktera u borbi za prava i slobodu medija, zastupanju javnog interesa i informisanja”, istakao je Željko Bodrožić.