Na Striporami proslava 30 godina Dilana Doga na našim prostorima

Nišville jazz festival 2017. foto Milena Milošević

Treći festival stripa, ilustracije i pop kulture Striporama 2017. biće održan od 10. do 13. avgusta u niškoj Tvrđavi, u organizaciji striparnice Južni Darkvud i Nisville Jazz Festivala. Događaj od posebnog značaja u tom festivalu je proslava tri decenije legendarnog strip serijala Dilan Dog na našim prostorima, čiji je prvi broj izašao 15. avgusta 1987.

Za tu priliku stiže glavni urednik serijala Roberto Rekjoni. Gost, takođe iz Rima, je Emiliano Mamukari, čovek koji je crtao i crta Dilana Doga, i sa Rekjonijem je koautor stripa serijala Siročad, koji je kod nas objavio Darkwood. Taj strip je 2013. godine proglašen za najbolji strip serijal od strane čitalaca u Italiji, kaže za naš portal osnivač i direktor Striporame Zlatibor Stanković, i dodaje da Veseli četvrtak, izdavač ovog serijala za Srbiju, sprema kapitalno delo koje će obuhvatiti neke najznačajnije epizode ovog stripa, ali i eseje o Dilanu Dogu. Pored Rekjonija i Mamukarija, priči o ovom horor junaku i stripu pridružiće se i Marko Šelić Marčelo i Dušan Mladenović, urednici srpskog izdanja.

Program festivala obuhvata i javne intervjue, izložbe, tribine, radionice, predavanja, promocije izdanja, berzu stripa.

Centralna tribina je zakazana za subotu, 12. avgusta, od 18 sati u Paviljonu u Tvrđavi. Predvidjena je priča o strip serijalu Siročad, fenomenalnom hitu i naučno-fantastični serijalu. Osim toga, Vekovnica broj 9, najdugovečniji domaći strip serijal autora Marka Stojanovića, imaće svoju premijeru i promociju na Striporami, dodaje Stanković.

Striporama organizuje i Školu stripa Zeleni strip atelje za najmlađe posetioce festivala, svakog dana od 20 sati do ponoći. Školu stripa će voditi član umetničke grupe Čaj…odličan Dušan Cvetković, koji će predstaviti svoje stvaralaštvo, ali i fanzine.

Foto: facebook.com/Striporama

Planirane su četiri izložbe: niškog autora Velibora Stanojevića, Igora Kordeja i njegove supruge Jane Adamović, Enisa Čišića iz Sarajeva, autora koji je radio za izdavačku kuću Marvel na Osvetnicima, Spajdermenu, Ajronmenu, a ljubiteljima Star Wars serijala namenjena je izložba figurica iz privatne kolekcije iz Beograda.

Gosti Striporame će i ove godine predstavljati najuticajnije škole stripa – američku, francusku, italijansku i japansku. Neka od imena su Bojan Vukić, uzdanica francuskog strip giganta Delcourt, talenti bugarske strip scene Todor Hristov i Diana Naneva, i ilustratorska legenda „Politikinog Zabavnika“ Boban Savić Geto.

Učesnici festivala će u Tvrđavi, prekoputa Salona 77, crtati sa prolaznicima i za njih, a u kafiću Saloon svakog dana će potpisivati zvanični portfolio festivala.

Jedini smo koji imamo zvanični portfolio festivala, svi gosti festivala crtaju posebnu ilustraciju, ilustraciju namenjenu Striporami, odnosno gradu Nišu, a većina tih ilustracija sadrži neke kulturno-istorijske spomenike, odnosno motiv grada Niša, ističe Stanković i dodaje da će se portfolio prodavati po simboličnoj ceni na samom festivalu, dok je sav prihod namenjen deci oboleloj od retkih bolesti. Za više detalja, ali i za satnicu ostalih događaja, pogledajte zvaničnu facebook stranicu Festivala.