Narodno pozorište u ogledalu: Svedok stvaranja građanskog Niša

1. Januara davne 1939. godine najavljen je slavan početak Pozorišta moravske Banovine, kasnije Niškog narodnog pozorišta. Bogat pozorišni život grada do tada se uglavnom odvijao u kafanama, ali kako je grad rastao rodila se i potreba za izgradnjom gradskog hrama kulture.

Posle kamena temeljca koji je položen 1937. Godine, počela je i izgradnja, tada za Niš impozantne građevine, koja je među prvima u Nišu bila projektovana u duhu moderne.

Tako se izmedju dva rata, na mestu nekadašnje stočne pijace izdigao simbol kulture i građanskog Niša. Godinu dana nakon igranja prvih predstava u niškom teatru, nedeljnik Vreme beleži da je u toj sezoni, za samo šest meseci pozorište posetilo više od 100 hiljada ljudi, a da je na svakoj od 27 premijera i 200 predstava sala bila puna do poslednjeg mesta. 

80 ih godina prošlog veka, nije samo pozorište bilo statusni simbol tog vremena, već i same stepenice na ulazu u teatar. Naime, upravo ovo stepenište je bilo omiljeno mesto sastajanja mladih, gde su se oni neretko uz muziku i pesmu upoznavali i družili. 

Ova zgrada, zahvaljujući bro isplaniranim intervencijama arhitekata nije promenila svoj izgled.. Zato i već osam decenija baš sa ovog mesta i sa istim pogledom, ljubitelji pozornice iščekuju da se vrata Niškog narodnog pozorišta otvore.

Zato Narodno pozorište u Nišu već osamdeset godina ima istu ulogu. Da na nekad surov, nekad komičan način, bolje sagledamo svet u kome živimo i da u glumcima vidimo i nas same. Bar dok se zavese ne spuste. 

Kompletnu priču o Narodnom pozorištu možete pogledati na ovom linku