„Nedelja medijske pismenosti“ u Gimnaziji Svetozar Marković

Foto: MRCN/ T.Đ.

Povodom Nedelje medijske i informacione pismenosti, predstavnici Media i reform centra Niš, posetili su Gimnaziju Svetozar Marković u Nišu i sa učenicima razgovarali o važnosti ove vrste pismenosti. Pre diskusije, učenici su pogledali četvrti deo serijala Važnost slobode medija – Zakon u službi medija, mediji u službi građana, koji je snimljen 2015. u produkciji Media i reform centra Niš.

Vladimir Nocić, profesor filozofije u ovoj gimnaziji, kaže da je medijska i informaciona pismenost mladih, a naročito srednjoškolaca, krucijalna.

„Živimo u informatičkom društvu i čitav njihov svet se vrti oko tog težišta. Zato se trudim da na svakom času svoje gradivo povežem što više sa nekom temom iz medija i da, sa jedne strane, osavremenim nastavu, a sa druge strane, približim to učenicima“ kaže Nocić i dodaje da su njegovi učenici svesni moći medija, ali se nada da će biti oprezniji i promišljeniji na društvenim mrežama.

Učenici ove gimnazije pokazali su da su informisani o načinu funkcionisanja medija, te da su svesni važnosti medijskog obrazovanja.

Psiholog ove gimnazije Dragana Radosavljević navodi da učenici jesu informisani, ali da je pitanje da li su na pravi način. Ona primećuje je da su učenici politizovani, a uzrok tome vidi u tome da se o politici sve više priča i ima je u medijima.

„Sve se reflektuje ovde, pa se u školi mogu primetiti uticaji sredine, i obrazovne i socijalne i ekonomske. Tačno se reflektuje porodica preko njihovih reakcija“ kaže Radosavljević.

Ono što godinama Gimnazija pokušava, po njenim rečima, je da neguje kritičko mišljenje kroz predmete u školi i to vidi kao način da se kritički posmatra i ono van nje.

„To ne ide tako brzo, ne ide preko noći, ali se kod nas u školi već godinama neguje upravo kritičko mišljenje i mislim da su naši učenici tu na zavidnom nivou u odnosu na svoje vršnjake“ dodaje ona.

Nedelja medijske i informacione pismenosti i dalje traje. Za poslednji dan oktobra planirana je zajednička akcija lokalnih medija, dok će Gradski forum – Medijska pismenost: Stvaranje kritičkog mišljenja, biti održan u sredu od 11 sati u Oficirskom domu, kao završnica Nedelje medijske pismenosti.