Niš kao rasadnik novih tehnologija i poslovnih ljudi

Dronovi u različitim veličinama i oblicima, savremeni dogledi, oprema za zaštitu na radu, samo su neke od stvari koje posetioci mogu da vide na Forumu naprednih tehnologija, Foto: MRCN / M.B.

Četvrti Forum naprednih tehnologija okupio je predstavnike obrazovnih institucija i privrede, kako bi prikazali najnovija tehnološka dostignuća, koja su sastavni deo razvoja društva u 21. veku. Dronovi u različitim veličinama i oblicima, savremeni dogledi, oprema za zaštitu na radu, samo su neke od stvari koje ove godine sve do 8. novembra 44 učesnika predstavlja u Oficirskom domu u Nišu. Osim dostignuća ovih kompanija i institucija koje posetioci mogu da vide, oni će moći i da čuju zanimljive podatke iz oblasti naprednih tehnologija na šest panela koja će biti održana tokom trajanja foruma.

Razmene iskustava svake godine na niškom forumu nesumnjivo doprinose ubrzanju primene novih tehnologija, razvoju industrije i digitalne tehnologije, rekla je na otvaranju ovogodišnjeg foruma Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije. Ona je najavila izgradnju tehnološkog parka u našem gradu, čiji bi kamen temeljac trebalo da bude postavljen za dve nedelje, kao i proširenje Elektronskog fakulteta u Nišu.

Ovo će studentima omogućiti učenje kroz praksu, ali i razvoj biznis inkubatora, kao i prostor za istraživanje i razvoj novih proizvoda većih kompanija. Grad Niš zauzima posebno mesto u priključivanju Srbije na digitalnom putu svile. Nedavno je u kineskom gradu Handžo potpisano pismo namera o saradnji u okviru digitalnog puta svile između Niša i ovog grada“, rekla je Matićeva.

Grad Niš zauzima posebno mesto u priključivanju Srbije na digitalnom putu svile, Foto: MRCN / M.B.

Prema mišljenju savetnika predsednika Privredne komore Srbije MihailaVasovića, Niš ne treba da bude prepoznatljiv samo kao univerzitetski i industrijski centar, već i kao rasadnik novih tehnologija i poslovnih ljudi. Kako kaže, treba da postoji strah od toga da li ćemo imati dovoljno ljudi koji će izneti tehnološku transformaciju, a ne da li će ostajati bez posla.

Trenutno Srbija izređuje strategiju pametne specijalizacije, koja će biti deo zajedničke industrijske politike i vrlo je važno da privrednici kažu šta im je potrebno da bi delovali na domaćem i inostranom tržištu. Upravo je zbog ovoga forum izuzetno važan“, smatra Vasović.

Rektor niškog Univerziteta Dragan Antić smatra da je Forum naprednih tehnologija spoj znanja i inovacija, nauke i biznisa.

Univerzitet u Nišu već skoro 60 godina daje doprinos razvoju grada, ovog dela Srbije i drugih država širom sveta. Veliki broj studenata koji je dobio diplomu našeg Univerziteta, doprineo je da grad elektronike bude prepoznatljiv u svetu“.

Forum naprednih tehnologija je spoj znanja i inovacija, nauke i biznisa; Foto: MRCN / M.B.

Forum naprednih tehnologija pokrenut je sa željom da Niš, nekadašnji centar elektronike, bude mapiran kao moderan i moćan regionalni centrar naprednih tehnologija, kaže gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Ideja je da okupimo sve nosioce aktivnosti u oblasti naprednih tehnologija, da pronađemo nedovoljno promovisane potencijale Niša i stvorimo uslove za uspostavljanje lanaca snabdevača velikih kompanija u našem gradu. Niš je grad koji se progresivno razvija, ima odličnu geostratešku poziciju, dobru infrastrukturnu povezanost, obrazovane građane, najmoderniji klinički centar na Blakanu i evropske koridore“, priča Bulatović i dodaje da sve to pruža dobru osnovu da upravo ovaj grad bude centar naučno-tehnološkog razvoja ovog dela Srbije.

Četvrti Forum naprednih tehnologija okupio je predstavnike obrazovnih institucija i privrede; Foto: MRCN / M.B.

Tokom trajanja foruma zainteresovani će na panelima moći da slušaju o trendovima digitalizacije u Nišu i Srbiji, načinima ohrabrenja kompanija da koriste visokotehnološka rešenja, investicijama i ljudskim resursima, povezanosti ekonimije i napredne tehnologije, izazovima visokog obrazovanja i primerima dobre prakse, kao i inovacijama u osnovnom i srednjem obrazovanju.