NKD debata: Pandemija i ekonomija – realnost iza brojeva

Foto: nkd.rs

Nacionalna koalicija za decentralizaciju organizuje onlajn Napokon Korisnu Debatu „Pandemija i ekonomija: Realnost iza brojeva“ 14. maja od 18 sati putem Zoom aplikacije. Na debati će se govoriti o tome šta se može očekivati od srpske ekonomije nakon pandemije koronavirusa.

Svetska ekonomija će ove godine doživeti pad od 3%, dok se brojne zemlje suočavaju sa najvećim ekonomskim problemima u poslednjih nekoliko decenija, navode iz Međunarodnog monetarnog fonda. Međutim, vlast nas uverava da će Srbija upravo ove godine imati najbolju ekonomiju u Evropi, a za iduću godinu očekuje rast i do 9%.

„Šta suštinski znače ove brojke? Šta zaista možemo da očekujemo od srpske ekonomije nakon vanrednog stanja? Da li nas očekuje nova privatizacija – ovoga puta privatizacija prirodnih/javnih resursa? Kakve efekte imaju preduzete mere? Šta mogu da očekuju zaposleni u javnom, a šta oni u privatnom sektoru? Kako pandemija utiče na globalnu ekonomiju? Da li korona virus najavljuje kraj kapitalizma?“ samo su neka od pitanja o kojima će se pričati na debati, navode organizatori.

O ovoj temi govoriće šef Katedre za finansije na EBS Univerzitetu u Vizbadenu prof. dr Raša Karapandža, urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović i analitičarka Centra za istraživanje javnih politika Tanja Jakobi, dok će debatom moderirati novinarka Antonela Riha.

Da biste pratili debatu i bili u mogućnosti da postavljate pitanja učesnicima, potrebno je da se registrujete na linku. Prenos debate biće organizovan i na Fejsbuk stranici Nacionalne koalicije za decentralizaciju.